Triphala – Trifalla Ayurvedisk Universalmiddel

Triphala Ayurvedisk Universalmiddel

Denne blanding, Triphala, er nok det  bedste, sikreste og kendteste af alle ayurvediske midler som Indien har frembragt.

Der er et indisk ordsprog som lyder “Selv hvis du ingen mor har så bekymr dig ikke så længe du tager Triphala.” Tri betyder tre og phala betyder frugter på sanskrit. Midlet er nemlig sammensat at tre tropiske frugteri lige store dele.Det har formentligt været anvendt i tusinder af år.

Triphala er et ayurvedisk universalmiddel
Triphala Ayurvedisk universalmiddel der består af af 3 frugter

På illustrationen ses amla/indisk stikkelsbær (emblica officinalis) øverst th.

Haritaki (termnalia chebula) tv og bibhitaki (terminalia belerica) nederst th,

 

Triphala har alle de fordele som findes i dens bestanddele men fordelen er at den har en mildere og mere afbalanceret  virkning end hver af de tre frugter alene. Langvarig indtagelse af blandingen er ufarlig og ikke vanedannende.

Triphala som afføringsmiddel

Hvis man tager 2-3 gram Triphala pulver om morgenen sammen med vand vil det have en stærkere afførende virkning end hvis man tager midlet om aftenen inden sengetid. Jeg plejer selv at skylle pulveret ned med lidt vand.

Ifølge førende ayurvediske eksperter så virker Triphala stærkest hvis man tager en strøget teskefuld i en kop kogende vand før morgenmaden. Når pulveret har sat sig i bunden og er lunkent drikker man væsken. Vent en time med at spise morgenmad.

Triphalas smag –  Aaaaaargh

Personligt synes jeg Triphala smager fælt- men jeg har faktisk haft en klient som syntes det smagte godt. Det er ikke en god ide at blande pulveret  i smoothies da det totalt vil ødelægge smagen. Den beske smag kan nemlig umuligt maskeres, men man kan jo prøve at tage den sammen men lidt honning.

Triphala Ayurvedisk universalmiddel

Hvis man tilsigter en mildere afførende virkning samt  at styrke fordøjelsen så kan man benytte en fremgangsmetode som anbefales af den Canadiske ayurvedaexpert Todd Caldecott.  Man  tager en stor teskefuld (2-3 g) Triphala pulver som man rører i vand og lader stå natten over. Om morgenen rører man i blandingen igen og drikker det når det har bundfældet sig. Selve pulveret drikker man ikke.

Gennem regelmæssig anvendelse af Triphala sker der en nænsom, langsom afgiftning af fordøjelseskanalen og efterhånden af mere dybtliggende væv. Efterhånden afbalancerer midlet alle 3 doshaer, forynger kroppens celler, renser huden og støtter vægttab. Blot 2 gram af dette universalmiddel har ligeså kraftig en antioxiderende effekt som en hel kop kirsebær ifølge Sebastian PooleIfølge  Atreya forebygger midlet kræft og fremmer optagelsen af alle næringsmidler og vitaminer.

Hvis man lider af træg fordøjelse så tag lidt Triphala inden måltidet – det styrker appetitten –  og tag noget trikatu et andet populært ayurvedisk middel efter måltidet.

Hvad siger forskningen ?

I et forsøg med 160 personer kom man frem til at Triphala er et godt afføringsmiddel, styrkede fordøjelsen og virksomt ved for meget syre i kroppen. Man observerede ikke nogen bivirkninger.

Hvor køber man Triphala ?

Man kan købe midlet som tabletter og kapsler i helsekostforretninger og hos Matas. Kendes også som Trifalla i Danmark.

Hvis man bruger dette middel regelmæssigt  rækker det længere at købe det som pulver. Jeg foretrækker økologisk Triphala pulver fra Starwest Botanicals.

Tripala Pulver – Starwest

Hvis man ikke kan lide pulveret kan man købe økologisk Triphala  i kapsler helt uden tilsætningsstoffer hos Himalaya Herbal.

Tripala Kapsler – Himalaya

Eller hos Paradise Herbs. 

Tripala Kapsler – Paradise Herbs

 

Udgivet d. 23/6 – 2014 af Kristian