Q10, CoQ10, Ubiquinon Energiproduktionens Tændrør

Q10 Energiproduktionens Tændrør

Styrker Hjertet og stabiliserer Forhøjet Blodtryk

Coenzym Q -10 (kaldes også ubiquinon, CoQ10 eller bare Q10) er et næringsstof, der fungerer som en ekstrem vigtig katalysator for energicenteret i kernen af hver celle. Ubiquinon er latin og henviser til at Q10 findes overalt i naturen.

Det var biokemikeren Dr. Karl Folkers som i 1958 fandt ud af hvordan Q10 var sat sammen kemisk set. Senere opdagede han at hos patienter hvor hjertet ikke pumper tilstrækkeligt, er der ofte mangel på Q10. På grund af sin arbejdsbyrde, har hjertemuskelceller i særlig høj grad brug for Q10. Q10 er tillige en kraftig antioxidant, (50 gange så stærk som E vitamin) der modvirker de frie iltradikaler.

Efter at Dr. Per Langsjoen i 1985 gennemførte det første dobbeltblindede studie om virkningen af Q10 tilskud på hjertesygdomme, er der rigtigt kommet gang i udforskningen af Q10. Mange kliniske studier har vist at et tilskud af Q10 styrker en svækket hjertemuskel og optimerer hjertets yderevne.

I et internationalt dobbeltblindede, kontrolleret studie*1) fra 2014 (Q-SYMBIO) ledet af den danske overlæge på rigshospitalet, Dr. Svend Aage Mortensen, deltog 420 patienter med hjertesvigt, fra hele verden.

Udover deres almindelige hjertemedicin fik halvdelen at patienterne 100 mg Q10 3 gange  dagligt mens den anden halvdel fik placebo.  Efter 2 år oplevede de patienter som tog Q10 at have 43 % færre hjerte komplikationer og hjertedødsfald end den anden gruppe som fik placebo.  

Q10 kan bidrage til at fremme en normal tykkelse af den venstre ventrikulære væg og et normal diastolisk blodtryk hos personer med hypertension. Da en tyk venstre ventrikulærvæg er en forløber for en mere alvorlig hjertesygdom, kan Q1O være meget nyttigt for disse patienter.*2)

ATP adenosintrifosfat er molekyler, som bla. bliver dannet i cellernes mitokondrier ved nedbrydning af glukose. ATP leverer energi til næsten alle energikrævende processer i kroppen, lige fra de enkelte cellers bevægelser og ændring af form, til musklernes sammentrækning. ATP leverer også energi til opbygning af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner.

Q10 er et coenzym der fungerer som et “tændrør” under produktionen af ATP. Q10-mangel er blevet fundet hos 39 % af patienter med for højt blodtryk. Dette fund tyder på, at der er behov for Q10 tilskud. Det er værd at bemærke at medicin såsom statiner som almindeligvis anvendes til at sænke kolesterol, blokerer for produktionen af Q10.

I et studie *3) fik 26 patienter med forhøjet blodtryk 100 mg Q10 dagligt i 10 uger. Deres systoliske blodtryk faldt fra 164 til 146mm Hg og deres diastoliske tryk faldt fra 98 til 86 mm Hg. Det er med andre ord, rimeligt at forvente et 10 % fald i det systoliske og det diastoliske blodtryk med Q10 tilskud. Desuden faldt patienternes kolesterolniveau fra 222 mg / dl til 213 mg / dl.

Den nøjagtige virkningsmekanisme for at sænke blodtrykket er fortsat ukendt. Det kan skyldes Q10’s evne til at sænke niveauet af den farlige oxiderede form for kolesterol og til at stabilisere kredsløbet via sine antioxidanter egenskaber. Healthy origin  laver et populære q10 præparat. Man indtager 1 – 2 kapsler dagligt sammen med et måltid

Q10

Noter

*1)» The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial..*2) (Molecular Aspects of Medicine 15 [1994]: S265).*3) » Coenzyme Q10 in essential hypertension*

Litteratur og Links:

» Animals Don´t get Heart Attacks – but people Do – Dr Matthias Rath»Naturens Vitaminer og Mineraler – Lisbeth Hagerup

Udgivet d. 19. Juni 2016 af Kristian