Naturlige Hormoner Østrogen Dominans Østradiol

Østrogen Doominans  et begreb som blev skabt af  Dr. John R. Lee til at beskrive hvad der sker når balancen mellem progesteron og østrogen i kroppen forrykkes pga. for meget østrogen og/eller for lidt progesteron. Dr. Lee var amerikansk læge og pionér indenfor Naturlige Hormoner (bioidentiske). Østrogen er et potentielt farligt hormon, når det ikke afbalanceres af tilstrækkelige mængder progesteron. 

NB: Dette Site kan ikke erstatte vejleding hos kompetent læge eller behandler.

Symptomer på Østrogen Dominans:

Vægtforøgelse, ømme bryster, muskelknuder i livmoderen, endometriose, fibroademomatøse bryster, *6) opblæsthed, humørsvingninger, hypoglykemi (for lavt blodsukker).

Østrogen Dominans er kendt for at kunne forårsage cancer i brysterne, æggestokkene, livmoderslimhinden og i prostata hos mænd.

Principper for Administrering af Naturlige Hormoner mod Østrogen Dominans 

Hvis man  endnu ikke har nået menopausen, vil man i reglen let kunne balancere Naturlige Hormoner i kroppen gennem ændring af livsstil og nogle få kosttilskud. Man skal ikke skyde gråspurve med kanoner. Er man imidlertid kommet i postmenopausen, virker bioidentiske Naturlige Hormoner som hudcreme normalt bedst.

1. Brug livsstilændringer, ernæring og kosttilskud  sideløbende med bioidentiske hormoner.

2. Brug kun den dosis Naturlige Hormoner du måtte have brug for til at skabe balance

3. Brug kun bioidentiske hormoner.

Man anvender kun Naturlige Hormoner som er identiske med dem, som kroppen producerer.

4. Brug ikke østrogener uden samtidigt at bruge Progesteron og brug østriol i stedet for østradiol

Forskningen har vist at østradiol uden progesteron, forøger risikoen for brystkræft. Tager man derimod østradiol sammen med progesteron, er der ingen risiko.

Østriol er langt mere sikkert at bruge end det potente østradiol. Hvis din behandler skønner det nødvendigt at bruge østadiol så anbefales det at bruge det sammen med østriol i forholdet 80 % østriol og 20 % østradio

5. Brug helst østrogener transdermal – dvs som creme gennem huden.

Nyere forsøg som Whi viste at når man indtog østradiol oralt ,var der forøget risiko for at udvikle hjerte/kar sygdomme, mens administration gennem huden (Transdermal) ikke udgjorde nogen risiko. Melatonin indtages oralt.

Østradiol Dominans – Fysiske Årsager

Begrebet Østrogen Dominans blev først observeret og navngivet af den tidligere omtalte amerikanske læge Dr. John R. Lee. Når østrogen dominerer, vil det komme til udtryk i mange plager og sygdomme. Kroppen vil naturligt balancere østrogenerne med progesteron men af forskellige årsager opstår der en ubalance mellem østrogener og progesteron.

Østradiol er det østrogen, som der bliver produceret mest af i æggestokkene. I overgangsalderen bliver der stadigt produceret østradiol – ikke mindst i fedtcellerne og i huden. Det er derfor langtfra sikkert at kvinderne vil komme til at mangle østradiol i overgangsalderen, det mest almindelige er at de har for meget, fordi de mangler progesteron til at afbalancere. I det følgende nævnes nogle af de vigtigste årsager til Østradiol Dominans.

1. Behandling med Østrogen : Uheldigvis bliver premenopausal østrogendominans normalt ignoreret af lægerne. Eftersom østrogenniveauerne, som normalt er forhøjede i 10-15 år før menopausen, går ned ved menopausen, tror lægerne fejlagtigt at østrogenmangel er årsag til så godt som alle symptomer. Kvinderne får symptomer på østrogendominans – hvorefter lægerne giver dem mere østrogen. Dette er selvfølgeligt dybt godnat eftersom en kvinde som har menstruationer har østrogen nok. Det er niveauet af østrogener som bestemmer, om man har menstruation eller ej. Østrogenniveauerne går godt nok ned efter menopausen, men da kroppens fedtvæv også producerer østrogen vil der normalt ikke opstå symptomer på østrogenmangel.

2.  P Piller (som indeholder store mængder østrogenkomponenter):

3. Premenopausen som følge af manglende ægløsning

4. Hysterektomi (Fjernelse af Livmoderen): Fjernelse af livmoderen kan bevirke at ægstokkerne krymper og herefter ikke fungere rigtigt. Det er et stort problem at lægerne ofte udskriver østrogen til de som har fået fjernet livmoderen.

5. Xenoøstrogener: Vi er omgivet af flere og flere hormonforstyrrende stoffer i hverdagen. En global årsag til østrogen dominans er forurening. I det daglige er vi meget påvirket af fremmedstoffer som påvirker vores hormonsystem. Xenoøstrogener er farlige, kræftfremkaldende stoffer der virker som en slags destruktive østrogener. De findes bla. i pesticider, p-piller, maling, neglelak mm. Det er et stort problem, at de ikke kan nedbrydes som de Naturlige Hormoner. De spreder sig over hele jorden og kaster sin destruktive hormonelle virkning på alt levende. Den øverste meter af af havene er fyldt med disse stoffer. Xenoøstrogener giver et overskud af østrogener i kroppen og nedsætter forplantningsevnen.

6: Postmenopause: Det er særligt overvægtige kvinder, som efter overgangsalderen kan lide af østrogen dominans.

Østrogen Dominans  – Psykologiske Årsager

Da alle ubalancer starter indefra, påvirker det psykologiske i høj grad kroppens Naturlige Hormoner. Michael Lincolm kommer i sin bog “Messages of the body” ind på at kvinder med Østrogen Dominans har en tendens til at blive alt for let påvirket, overtalt eller for imødekommende overfor andres ønsker. De bliver pålagt en masse uønskede opgaver. De kan også være overdrevent seksuelt aktive. De blev udnyttet temmelig meget af deres familie som var sexuel dysfunktionel. Det er ikke sikkert at virkeligheden ser ud som beskrevet. I stedet kan det være kvindens “indre barn” som oplever verden på denne måde.f

Østradiol Dominans – Test

Hvis du kan nikke genkendende til mindst 5 af de 13 punkter, kunne det tyde på at du producerer for meget østradiol. Mange af symptomerne er de samme som ved underskud af progesteron.

 1. Bryster hævede, knudrede eller ømme
 2. Du lider af endometriose (hvor celler fra livmoderslimhinden vokser andre steder)
 3. Du lider af migræne i forbindelse med din periode
 4. Blive let irriteret, og humøret svinger meget – har let til gråd.
 5. Omtåget og uklar (Brainfog)
 6. Nervøs eller trist til mode
 7. Lider af galdeblæreproblemer, eller har fået fjernet galdeblæren
 8. Oppustet eller huden føles mere løs. Arme og ben kan være hævede.
 9. Rødmer let eller lider af rosacea – ansigtsrosen
 10. Tager hurtigt på og ekstra kilo sætter sig især på hofterne og bagdelen
 11. Søvnproblemer ofte
 12. Menstruationer langvarige eller meget kraftige. Evt. Blødninger I postmenopausen.
 13. Lider af fibroid tumorer (Godartede svulster, der dannes på  livmoderens inderside) eller celleforandringer i livmoderen (kan forsvinde spontant)

Østradiol Dominans balanceres med Motion, Kostændringer og kosttilskud

• Motion med måde

“Motion er herligt. Disse øvelser vil sætte mig i stand til at øge mit spiritusforbrug med 200 – 300%.”W.C. Fields

Motion sænker mængden af den dårlige østrogen i kroppen og forøger mængden af den gunstige *1) . Du føler dig bedre tilpas og mindre stresset. Selv om kroppen har brug for at røre sig hver dag, så er overdreven motion  nedbrydende for kroppen.

MrthnMåske du har undret dig over, at marathon løbere ofte ligner nogle der er lige er sluppet ud  fra en kz lejr? Dette skyldes at de dræner kroppen for væksthomoner og andre vigtige Naturlige Hormoner.

Naturlig HormonterapiSprintere derimod ligner ofte supermænd/kvinder. Dette skyldes at kortere eksplosiv intervaltræning stimulerer dannelse af bla. væksthormoner og testosteron. Kvinder har også brug for testosteron men kun 5-10 % af den mængde, som mænd har behov for.

• Kost- og Livsstilsændringer

Det er besværligt at ændre sine uvaner, men det betaler sig. Hvis man vil opnå varige balancer i kroppens Naturlige Hormoner, er man nødt til at se på hvordan man lever sit liv. Det ideelle er at rette op på usunde vaner, før man får ubalance i hormonerne. Hvis man  endnu ikke har nået menopausen, vil man i reglen let kunne balancere Naturlige Hormoner i kroppen gennem ændring af livsstil og nogle få kosttilskud. Man skal ikke skyde gråspurve med kano

Hvis man  endnu ikke har nået menopausen, vil man i reglen let kunne balancere Naturlige Hormoner i kroppen gennem ændring af livsstil og nogle få kosttilskud. Man skal ikke skyde gråspurve med kanoner.

Hvis man endnu ikke er nået i overgangsalderen, vil man ofte kunne balancere kroppens Naturlige Hormoner gennem livsstilsændringer og et par få og velvalgte kosttilskud, som kroppen mangler. Derved vil man få mere energi og overblik. For kvinder som har nået postmenopausen vil det bedste være at anvende cremer med østrogener, sideløbende med ændringer i livsstilen for det bedste resultat. Udover at have et fornuftigt forhold til alkohol, så er her nogle tips, som er videnskabeligt underbyggede.

Gå tidligt i seng

Vi ved at man producerer optimalt melatonin ved at gå i seng kl 10. Melatonin sænker østrogen nivauet.

Gå ned i vægt

Hvis du er overvægtig, vil vægttab reducere mængden af det skadelige østradion, formindske din risiko for at få brystkræft *1)  og samtidigt beskytte dig fra mange andre sygdomme, som f.eks sukkersyge, som sættes i forbindelse med overvægt.

Spis flere Svesker

Idet det har vist sig at svesker reducerer den dårlige 16-alpha hydorxy østrogen, som sættes i forbindels med endometriecancer og brystkræft. *2) .

Spis flere fibre

Man ved *3)  at et højt indtag af fibre reducerer østrogen mængden i kroppen og sandsynligvis også risikoen for brystkæft. Det kan derfor anbefales at indtage 35 til 45 gram dagligt i form af friske grønsager og frugter samt som kosttilskud.

Begræns rødt kød og mælkeprodukter

Efter menopausen kan indtagelse af rødt kød forøge risikoen for brystkræft med 22 % *4) . Mælkeprodukter forøger østrogenerne i kroppen *2).

Undgå Xenoøstrogener/miljøgifte

Undgå så vidt muligt at anvende plastik beholdere til mad – specielt varm mad. Køb så vidt muligt økologisk

• Diindolylmethan (DIM) fjerner de farlige Østrogener

Broccoli indeholder Naturlige Hormoner mod Østrogen Dominans
Naturlige Hormoner mod Østrogen Dominans findes bla. i Broccoli

Et Di-indolyl-methan (DIM) som det forkortes til, er et plante næringsstof (Indol) som især findes i kålfamilien. DIM er i stand til at modificere østrogen dominans på 2 måder:

 

1. Ved at modificere receptorerne på cellemembranerne, sådan at den agressive østrodial ikke kan forbinde sig med cellerne og skabe ødelæggelse inden i cellerne.

2. Ved at forvandle de aggressive og kræftfremkaldende 16-hydroxy østrogener til de gunstige 2-hydroxy østradiol og 2-hydroxy østron med helt op til 75 %.

Har man Østrogen Dominans kan det derfor anbefales at man spiser en del kål. Desuden er det en god ide at indtage extrakt af Dim for at bedre omsætningen af det farlige østrogen overskud

Se også: http://naturligmedicin.com/dim-diindolylmethan/

Gurkemeje har vist sig at modvirke den ekspansive virkning østrogen har på kræftceller.*5) 

Den økologiske Gurkemeje fra Paradise Herbs kommer i vegetabilske kapsler og uden fyldstoffer.

.Bioidentisk Melatonin Hormon Sænker Østrogen Dominans

Melatonin er et af de Naturlige Hormoner som kroppen selv producerer. Melatonen er i stand til at sænke østrogen niveauerne i kroppen og har mange andre gode egenskaber, bla mod søvnløshed. Kan muligvis være med til at forebygge brystkræft.

Læs også: » Melatonin Drømmehormonet

• Humle

De dage man ikke indtager melantonin, kan man i stedet bruge Humle. Forsøg har vist at der er et komponent i humle, som hindrer at testosteron bliver omdannet til østrogen. Man kan indtage et kombinationsmiddel, som indeholder humle, baldrian, passionsblomst. Ideen med denne kombination, er at man sover godt og tungt, men vågner op frisk. Hvis man imidlertid tager ren baldrian, er man ofte sløv om morgenen. Baldrian er tamas (træghed) ifølge Ayurveda.

• Manglende Progesteron ved Østrogen Dominans

Ofte vil man have for lave progesteron værdier ved østrogen Dominans, og vil derfor naturligt have glæde af at indtage naturlig progesteron.

Se http://naturligmedicin.com/naturlig-hormon-terapi/

Naturlige Hormoner og Terapeautisk Sex

Østrogen Dominans og Naturlige Hormoner
Naturlige Hormoner mod Østrogen Dominans

Nu skal der hele ikke handle om planter og kosttilskud. Naturlige Hormoner kan afballanceres på mange måder.

Ifølge Narayan Singh har kvinder med østrogen dominans ofte en tendens til at være for imødekommende overfor partnerens ønsker. Der er vigtigt et de finder ind til deres egne seksuelle behov, så der er mere balance.  En god stilling til at balancere østrogen dominans er når kvinden er øverst.

Det er bedst at manden er øverst i starten for at ophidse kvinden. Når så hun er øverst kan hun selv føre hans pik ind i sit skød, og tage sig den tid hun har lyst til. Dette giver kvinden en mere aktiv rolle, en følelse af at være ovenpå og at kunne gøre det hun har lyst til. Denne følelse vil kunne have en gunstig påvirkning psykologisk.

NB: Så vidt vides er motoden dog ikke testet med dobbelt blindfoldet kontrollerede placebo studier endnu. 🙂

Noter:

*1) » Cummings SR, Tice JA, Bauer S, et al. “Prevention of breast cancer in postmenopausal women: approaches to estimating and reducing risk.”Journal of the National Cancer Institute 101 (6) (2009): 384–98.*2) » Brinkman MT, Baglietto L, Krishnan K, et al. “Consumption of animal products, their nutrient components and postmenopausal circulating steroid hormone concentrations.”European Journal of Clinical Nutrition 64 (2) (2010): 176–83*3) » Aubertin-Leheudre M, Hämäläinen E, Adlercreutz H. “Diets and hormonal levels in postmenopausal women with or without breast cancer.” Nutrition and Cancer 63 (4) (2011): 514–24*4) » Alexander DD, Morimoto LM, Mink PJ, Cushing CA. “A review and meta-analysis of red and processed meat consumption and breast cancer.” Nutrition Research Reviews 23 (2) (2010): 349–65.*5) » Singh M, Singh N. “Curcumin counteracts the proliferative effect of estradiol and induces apoptosis in cervical cancer cells.” Molecular and Cellular Biochemistry 347 (1–2) (2011): 1–11.*6)Et fibroadenom er en godartet knude i brystets bindevæv.

Litteratur:

Hormonbalanse med Naturlige Hormoner, Dr. Leif Ims, 2013 Futhark Forlag Håndbog i Naturlig Hormonbehandling – Dr. John R. Lee Futhark ForlagNaturlig Hormonterapi  Anette og Jens-Ole Paulin – 2014, Vingholm ForlagStay young & Sexy with Bio-Identical Hormone Replacement – Jonathan V. Wright & Lane Lenard 2010The Hormone Cure – Sara Gotfried & Christianne Northrup – 2014“Den Medicinske Seer” af Anthony William“Messages from the body” af Michael J. Lincolm

Udgivet d.  2/2-2016 af Kristian