Naturlig Hormonterapi og Østrogen Underskud

Naturlig Hormonterapi

og Østrogen Underskud

Naturlig Hormonterapi og mange slags Østrogener 

I en anden artikel om Naturlig Hormonterapi har vi beskrevet Østradiol – det mest aktive østrogen. I virkeligheden findes der mange slags østrogener, hvoraf de 3 klassiske er østradiol, østron og østriol.

Østron fungerer som et lager, som kan omdannes til østradiol, hvis kroppen har brug for det.

Østriol har en vigtig opgave at holde kroppens slimhinder sunde og tilpas fugtige. Hvis slimhinderne bliver for tørre så bliver de mere modtagelige overfor bakterier og virus, hvilket kan resultere i f.eks. halsbetændelse eller skedekatar. Østriol understøtter desuden en sund blærefunktion. Selv med østradiol dominans kan man godt komme til at mangel østriol, fordi kroppen har svært ved at omdanne østradiol til østriol.

Østriol Underskud – Test

Hvis du kan genkende symptomerne for mindst 3 af de 7 punkter, kunne det tyde på at du har underskud af østriol. .

 1. Smerter under sex.
 2. Tør hud og rynker.
 3. Bliver lettere solskoldet.
 4. Blærebetændelse ofte
 5. Tørre slimhinder, bla. tør skede med irritation og nedsat følsomhed. Her kan Østriol, som fås i håndkøb, i reglen klare problemet. Nogle gange kan tørheden dog skyldes for lidt testosteron. Brug at testosteron vil være betinget af, at man har fået målt et for lavt testosteron niveau.
 6. Du kommer til at tisse lidt i trusserne i forskellige situationer hvis du nyser, hoster, bliver forskrækket mm.
 7. Nervøs blære. Du kan ikke holde dig ret længe ad gangen. Lider af inkontinens eller overaktiv blære.

Østrogen Underskud Generelt – Test

Hvis der opstår østrogenmangel, vil det som regel være mangel på østriol og ikke østradiol.

Selv om de fleste kvinder har for meget østradiol, så er der dog også nogle kvinder, der kan komme til at mangle østradiol. Dette gælder især tynde kvinder (Vata og Vata-Pitta typerne i ayurveda) som ikke producerer østradiol fra fedtcellerne.

Hvis du kan  genkende symptomerne for  mindst 4 af de 7 punkter, kunne det tyde på at du producerer for lidt østrogen.

  1. Manglende koncentration og klarhed.
  2. Ingen interesser  – det hele virker ligegyldigt
  3. Træt og udmattet hele tiden. Mangler lyst til at dyrke motion og være aktiv *1)
  4. Bryster er skrumpet og er blevet mere slatne
  5. Tab af  knoglemasse
  6. Emotionel mere skrøbelig – især når du sammenligner med hvordan du havde det for 10 år siden.
  7. Dårlig hukommelse. Du kan gå ind i et værelse for at gøre noget og undre dig over hvad det var eller blive helt blank midt i en sætning
  8. Hedeture

Østrogen Underskud – Fysiske Årsager

 Perimenopause og Menopause

 Hypogonadisme er en tilstand hvor æggestokkene ikke producerer nok østrogen. Dette kan være en følge af forskellige sygdomstilstande i hypothalamus eller hypofysen, nedsat effekt af kønshormonerne, anormaliteter i kønskirtlerne eller turners syndrom – en kromosom sygdom.

 Hypopituitarisme (Hypofyseinsufficiens) opstår ved nedsat udskillelse af hormoner fra hypofysen.

 Hypothalamus defekter. Nedsat produktion af østrogen på grund af et problem med hypothalamus, som er en del af systemet til at kontrollere æggestokkene.  Et eksempel på dette er Kallman syndrom, en genetisk sygdom forbundet med tab af lugt og manglende produktion af gonadotropin i hypothalamus, hvilket resulterer i lave niveauer af østrogen.

 Afbrudt graviditet bevirker at moderens østrogenniveau kan styrtdykke midlertidigt.

 Udstødelse af moderkagen efter fødslen. Dette kan midlertidigt bringe dig i en klimakteriet tilstand på grund af dine lave niveauer af østrogen og progesteron og varer indtil din menstruation indtræder.

 Amning vil afhængig af hyppighed, mængde og varighed sænke dit østrogenniveau og kan forhindre ægløsning.

Anorexi, bulimi og andre spiseforstyrrelser. Mindre kropsfedt kan forårsage lavere østradiol niveauer, hvilket kan føre til amenoré, eller et ophør af menstruation, i tre måneder eller længere.

Ekstremsport eller træning forårsager også lavere niveauer af kropsfedt.

Gluten Intolerance er en stadig mere almindelig årsag til østrogen relaterede problemer såsom amenoré, infertilitet, og formindsket æggestokke reserver.

  Kronisk stress og Østrogen underskud.

Ligesom æggestokkene så producerer binyrerne også hormoner bla. dhea og testosteron. Eftersom østrogen indirekte bliver dannet af Dhea kan en test der viser lave værdier af østrogen være en følge af en overaktive eller underaktive binyrer (binyretræthed). Hormontest er derfor ikke pålidelige hvis binyrerne er i ubalance. Mange yngre kvinder som får at vide at de er på vej i en tidlig overgangsalder lider i virkeligheden af binyretræthed.

Hvis dine cortisol værdier er kronisk højt, vil du få en generel resistens mod de andre hormoner. Hvis en kvinde f.eks. har et forhøjet niveau af contisol pga. stress kan det give hedeture, som er et tegn på østrogenmangel. Hvis hun så i denne situation får tilført østrogen for at behandle hedeturene, vil det udvikle sig til symptomer på østrogendominans som fedt på hofterne, ødemer mm.

Derfor er det meget vigtigt at se på stress niveauet når man søger at opnå balance i hormonerne. Brændenældeblade hjælper på hele kvindes reproduktive system. Planten  forbedrer ægproduktionen og fjerner giftige østrogener, der er kommet ind fra eksterne kilder som plastik og pesticider.

Østrogen underskud – Psykologiske Årsager

Da alle ubalancer starter indefra, spiller der psykologiske en vigtig rolle i Naturlig Hormonterapi. Michael Lincolm kommer i sin bog “Messages of the body” ind på at kvinder med østrogen underskud afviser deres feminine værdier eller har svær ved at manifestere deres kvindelige natur. Enten afviser de det feminine, eller de føler sig ikke feminine eller ude af stand til at manifestere det feminine. Samtidigt er der en tendens til at give det maskuline alt for meget plads i deres tilgang og orientering. De kommer fra en streng patriarkalsk familie, og måske autoritær, som nedgjorde de feminine værdier.

Naturlig Hormonterapi & Kosttilskud mod Østrogen Underskud

Følgende kosttilskud fra velrenommerede firmaer er udvalgte ud fra høj kvalitet og renhed.

Aloe veras kølende egenskaber er fortrinlige til at behandle overgangsalderens tørheds og varmesymptomer. Fås i helsekostforretninger eller gennem forhandlere af forever living. Fermenterede soyaprodukter. Nogle kvinder anvender soyaprodukter som hormonsuplement for faldende østrogen. Imidlertid er der forskere som mener at soflavoner fra Soya er dårligt. Fermenterede soyaprodukter som Tempeh, Miso og Natto synes derimod at være gunstige i mindre mængder. Man kan selv fremstille  delikate fermenterede produkter af forskellige bønner, korn og ris som smager af mere.Ginseng (Rød)  mindsker hedeture ifølge Kupperman Index og Menopause Rating Scale. *12 Det er to forskningsværktører, som anvendes til at vurdere symptom er i overgangsalderen, som relaterer til for lavt østrogen. Derudover sænkede en dosis på 3 gram rød ginseng dagligt, både total kolesterol- og lipoprotein værdierne. I de 12 uger studiet varede fik deltagerne enten 3 gram rød ginseng dagligt eller placebo. Begge de nævnte kolesterol værdier stiger normalt, når østrogen værdierne falder efter overgangsalderen.

Et tidligere studie *13 viste, at 6 gram rød ginseng dagligt i 30 dage forbedrede forholdet mellem cortisol og DHEA  hos kvinder ,som havde passeret menopausen. Kvinderne oplevede forbedret livskvalitet, mindre træthed, søvnløshed og depression. NB: Rød ginseng er Panax Ginseng , som er opvarmet.  Derved ændres den kemiske komposition. Rød Ginseng fra Paradise Herbs kommer  i vegetabilske kapsler, uden fyldstoffer. Indeholder 80 % Rød Ginseng og 20 % af 3 andre kinesiske urter i en synergisk blanding. Paradise Herbs har en Rød Ginseng sammen med 20% andre urter. Rå matrialer uden ekstra fyldstoffer

Rød Ginseng ekstrakt

Granatæbler (Pomegranate). Nogle kvinder i overgangsalderen sværger til granatæbler, i en eller anden form, til behandling af symptomer på lavt østrogen. Både frugt, juice og kerner indeholder små mængder østrogen. Hedeture kan godt være et symptom på østrogen underskud.  Et studie *6) viste, at en dosis på 30 mg granatæble frø olie to gange om dagen i tolv uger reducerede hedeturene betydeligt, men det samme gjorde  placebo behandlingen. Tolv uger efter at behandlingen var afsluttet ,var hedeturene imidlertid signifikant forbedret i granatæble gruppen, men ikke i placebogruppen, hvilket tyder på en reel effekt.

Kava Kava (Piper methysticum). har i studier  *10) vist sig at være særligt effektivt til at lindre angst hos kvinder  – både før og efter overgangsalderen. 

I et dobbeltblindet studie *11) , blev to grupper af 20 kvinder med menopause symptomer behandlet i 8 uger med 100 mg Kava Kava(Kavalacton )ekstrakt 3 gange dagligt eller placebo.

Gruppen som fik kava kava ekstrakt viste en signifikant forbedring ved slutningen af den første uge af behandlingen og videre de følgende uger. Ud over stress og angst, blev en række andre symptomer også forbedret. Mest bemærkelsesværdigt var en generel subjektiv forbedring i trivsel, humør og generelle symptomer på overgangsalderen, herunder hedeture. Som med tidligere undersøgelser, blev der ikke noteret bivirkninger men FDA  – (den amerikanske sundhedsstyrelse ) fraråder Kava Kava  for folk med sydomme i leveren, eller som indtager meget alkohol, eller som er gravide. Tag ikke Kava Kava sammen med alkohol hvis du kører bil. Af Natrols Kava Kava kan man starte med 1 kapsel dagligt sammen med et måltid. Max er 2 stk om dagen i 4 uger.

Kava Kava

Maca (Lepidum Meyenii)

Naturlig Hormonterapi med Maca Smoothie
Maca Smoothie

Maca har vist sig at øge østradiol for kvinder i overgangsalderen og hjælper mod søvnløshed, depression, hukommelse,
koncentration, energi, hedeture og tør skede. Desuden forbedrer urten BMI og knogler densiteten.*2)

Derudover har Maca  vist sig at forbedre libido og reducere angst og depression, som alle er symptomer på lave østrogen niveauer. *3) Maca har vist sig at kunne afhjælpe seksuelle bivirkninger fra den type antidepressiva som kaldes SSRI. *4) Almindelig dosis Maca er 2.000 mg / dag. Hvis ikke man kan lide Macas maltagtige smag kan den maskeres ved at tilsætte 1-2 spiseskefulde rå kakaopulver sammen med Maca og en spiseskefuld honning  i din morgen smoothie. Navitas Maca er økologisk og raw.

Maca Pulver, Øko, Raw

MenoCare er en klinisk dokumenteret naturlægemiddel formel som understøtter normale hormonniveauer som de virker hos kvinder i overgangsalderen. MenoCare understøtter normal metabolisme og bidrager til den samlede Føllelse af fitness, komfort og velvære. Midlet består af Satavari og 5 andre urter. Dosis er 2 kapsler 2 gange dagligt sammen med et måltid.

MenoCare , Veg. kapsler

Perikum/Johannesurt (Sct. Johns Wort, Hypericum), er en flerårig urt som ses mange steder i grøfter og vejkanter. Den har været anvendt medicinsk siden det gamle Grækenland. De gule blomsterhoveder anvendes til fremstilling af te, tabletter, kapsler, flydende ekstrakt og til udvortes brug mod mild depression, angst, og søvnforstyrrelser. I et randomiseret studie *8) med kvinder i forskellige aldersgrupper, aftog symptomerne på hedeture efter 4 ugers behandling med Perikum.

Perikum er desuden i stand til at forbedre den seksuelle tilfredsstillelse hos kvinder i ovegangsalderen. *9) Man anbefaler 300 mg Perikum 3 gange dagligt. Perikum fra Paradise Herbs kommer  i vegetabilske kapsler, uden fyldstoffer.Dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt.

Perikum

NB: Perikum kan hos nogle give lys-overfølsomhed /fotosensibilisering når man opholder sig i solen.  Konsulter din læge først hvis du tager et lægeordineret  antidepressivt middel.

Rosenrod.(Rhodiola Rosea) er en adaptogen som hører hjemme i arktiske egne bla. Sibirien, Sverige og Finland. Hos 5 kvinder i overgangsalderen, som blev behandlet af forfattere Gerbarg og Brown, hjalp Rosenrod med at forbedre symptomer på østrogenmangel, såsom tør skede.  Kan gå ud over søvnen i for høj dosis eller hvis man tager dem sent om eftermiddagen eller aften. Rosenrod ekstrakt(Rhodiola) fås hos Paradise Herbs i vegetabilske kapsler, uden fyldstoffer. Det er en synergisk blanding af de to mest udforskede Rosenrod sorter – Rodiola rosea and Rhodiola crenulata.

Rosenrod

Rosenvand er nyttig med sine kølende egneskaber ved hedeture. Shatavari – Kvindens bedste Urt

Naturlig Hormonterapi og Shataviri
Naturlig Hormonterapi med Shatavari

Shavari (Asparagus racemosus) er et traditionelt ayurvedisk middel, i familie med asparges, som er god til at regulere hormonerne hos kvinder. Da planten er en adaptogen – dvs. har en indbygget intelligens så vil stofferne i Shatavari i nogen grad automatisk blive konverterede til de hormoner, som kvinden er i underskud af.

Shatavaris gavnlige virkning på kvindens helse og vitalitet  har givet planten navnet “kvinden med de hundrede elskere” Alle reproduktive områder bliver forbedret; planten bringer styrke, er afrodisisk og ballancerer menstruationen. Dens evne til at regulerer hormonbalancen gør den perfekt i naturlig hormonterapi til behandling af symptomer på overgangsalderen. Shatavari fra Paradise Herbs kommer  i vegetabilske kapsler, uden fyldstoffer med 40% saponiner og Økologisk.

Shatavari

Shatavari opskrift mod træthed og svaghed.

Tag 1 kop økologisk,  uhomogeniseret mælk + 1 kop vand, tilføj  3 gr shatavari pulver (fås i engelske online butikker bla. www.amazon.co.uk ).

Koges ved svag varme indtil der er 1 kop tilbage. Sies og drikkes lunken til varm. Drik 2 kopper dagligt. Kan sødes med rørsukker da det så smager bedre. Modvirker også hedeture og betændelser og giver glans til håret. Siberisk Rabarber (Rheaum Rhaponticum) indeholder aktive ingredienser, der låser sig fast til østrogenreceptorer. Randomiserede forsøg *7) har vist at roden af denne urt, kan afhjælpe kvinders hedeture. Bioidentiske hormoner mod Østrogen Underskud bør gives i fysiologiske doser dvs. i de mængder som kroppen selv ville have produceret. Man kan i reglen få udskrevet naturligt østrodial af de danske læger. Østriol er mere sikkert og bruge og er ligeså effektivt. Det kan man også få på apoteket. Et tilskud af naturlig østriol i form af Ovestin vil ofte afhjælpe problemerne.

En anden mulighed er at købe østriol(Estreol) helt lovligt fra  andre EU lande.

Ofte er det en god ide at tage naturligt Pogesteron og Østriol i samme produkt som Progesta-Care Estriol, da det har en mere afbalanceret virkning.

Progesta-Care Estriol

For kvinder som har underskud af Østradiol er der et  firma i USA som sælger er produkt som indholder 1 del Østradiol og 3 dele Østriol. (Bi-estro-care.

Bi-estro-care

NB: Østriol og progesteron produkterne fra Life Flo Health usa er ikke testet på dyr. Selv om pakkerne plejer at nå frem uden problemer med et DHL – ekspress, så er disse hormoncremer ulovlige at  importere til Danmark, men man kan jo bruge dem hvis man er på ferie i USA.

Tobak har  en nedbrydende virkning på østrogen. Dette er årsagen til at rygere ofte komme hurtigere i overgangsalderen.

Naturlig Hormonterapi gennem Orgasmer

Nu skal der hele ikke handle om planter og kosttilskud. Der er nemlig mange andre metoder at praktisere Naturlig Hormonterapi på. Kvindelige orgasmer og seksuel stimulation hæver østrogen niveauer i kvinder, der stadig har menstruation *5). Kærlighed og sex er derved en naturlig sanseberigende måde at afballancere hormonerne på.

Regelmæssig sex og orgasme stimulerer blodcirkulationen, masserer og blødgør de indre og ydre ”fornøjelses læber” og gør dem tykkere. Orgasme hæver niveauerne af hormonet Oxytocin.

Oxytocin dannes i hypothalamus. Det kaldes også kærligheds hormonet. Det arbejder sammen med østrogen i kvindens krop til at reducere stress og kortison. Det får kvinder til at føle sig mere åbne, forbundet og kærlige. Kærlighed og sex er derved en naturlig sanseberigende måde at afballancere hormonerne på.

Sara Gottfried anbefaler Orgasmisk Meditation. Kvinder, der praktiserer Orgasmisk Meditation har ifølge Nicole Daedone, som har udviklet metoden, færre symptomer på lavt østrogen efter overgangsalderen end kvinder, der ikke praktiserer den.

Naturlig Hormonterapi mod Østrogen Underskud
Naturlig Hormonterapi

Missionærstillingen er ifølge det østerlandske Tao system god for kvinder som mangler energi. Samtidigt virker den helbredende for kvindens sexuelle organer.

Man udfører øvelsen ved at kvinden ligger på ryggen med hovedet og skulderne støttet at en stor pude. Benene er vidt spredte. Hovedet bøjes fremover så der skabes en kurve i kussen. Manden trænger ind forfra. Ifølge Mantak Chia skal øvelsen udføres i 3 omgange med ni stød i hver omgang, tre gange om dagen i tyve dage. Hvad hvis man glemmer en omgang ? Ja så må man starte forfra på de 20 dage. :- )

Kvinder med østrogen underskud har ofte svært ved at manifestere deres kvindelige natur. Dette problem kan denne øvelse være med til at afhjælpe

NB: Så vidt vides er motoden dog ikke testet med dobbelt blindfoldet kontrollerede placebo studier endnu.

Udgivet d. 6/1-2016 af Kristian

Noter:

*1) Senere stadier af Epstein-Barr Virus kan også give symptomer som evig træthed. *2) Meissner H, Kapczynski W, Mscisz A, et al. “Use of a gelatinized maca (Lepidium peruvianum) in early-postmenopausal women—a pilot study.” International Journal of Biomedical Science I (1) (2005): 33–45;Meissner H, et al. “Hormone-balancing effect of pre-gelatinized organic maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to maca in double-blind, randomized, crossover configuration, outpatient study.” International Journal of Biomedical Science 2 (4) (2006): 375–94. *3) Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, et al. “Beneficial effects of Lepidium meyenii (maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content.” Menopause 15 (6) (2008): 1157–62. *4)  Dording CM, Fisher L, Papakostas G, et al. “A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction.” CNS Neuroscience and Therapeutics 14 (3) (2008): 182–91. *5) Van Anders SM, Brotto L, Farrell J, Yule M. “Associations among physiological and subjective sexual response, sexual desire, and salivary steroid hormones in healthy premenopausal women.” Journal of Sexual Medicine 6 (3) (2009): 739–51. *6)Auerbach L, Rakus J, Bauer C, et al. “Pomegranate seed oil in women with menopausal symptoms: a prospective randomized, placebocontrolled, double-blinded trial.” Menopause 19 (4) (2012): 426–32. *7) Heger M, Ventskovskiy BM, Borzenko I, et al. “Efficacy and safety of a special extract of Rheum rhaponticum (ERr 731) in perimenopausal women with climacteric complaints: a 12-week randomized, doubleblind, placebo-controlled trial.” Menopause 13 (5): 744–59; Kaszkin- Bettag M, Ventskovskiy BM, Solskyy S, et al. “Confirmation of the efficacy of ERr 731 in perimenopausal women with menopausal symptoms.” Alternative Therapies in Health and Medicine 15 (1) (2009): 24–34.*8) Abdali K, Khajehei M, Tabatabaee HR. “Effect of St John’s wort on severity, frequency, and duration of hot flashes in premenopausal, perimenopausal and postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study.” Menopause 17 (2) (2010): 326–31.*9) Grube B, Walper A, Wheatley D. “St. John’s Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin.” Advances in Therapy 16 (4) (1999): 177–86. *10) Cagnacci A, Arangino S, Renzi A, et al. Kava-Kava administration reduces anxiety in perimenopausal women. Maturitas. 2003;44:103-109.De Leo V, La Marca A, Morgante G, et al.Evaluation of combining kava extract with hormone replacement therapy in the treatment of postmenopausal anxiety. Maturitas. 2001;39:185-188. De Leo V, La Marca A, Lanzetta D, et al. Assessment of the association of Kava-Kava extract and hormone replacement therapy in the treatment of postmenopause anxiety. Minerva Ginecol. 2000;52:263-267: [Italian]. *11) Warnecke G. Psychosomatic dysfunctions in the female climacteric. Clinical effectiveness and tolerance of kava extract WS 1490. Fortschr Med.1991;109:119-122: [German]. *12) Kim SY, Seo SK, Choi YM, et al. “Effects of red ginseng supplementation on menopausal symptoms and cardiovascular risk factors in postmenopausal women: a double-blind randomized controlled trial.” Menopause 19 (4) (2012): 461–66. *13) Tode T, Kikuchi Y, Hirata J, et al. “Effect of Korean red ginseng on psychological functions in patients with severe climacteric
syndromes.” International Journal of Gynaecology and Obstetrics 67 (3) (1999): 169–74.

Litteratur:

Hormonbalanse med Naturlige Hormoner, Dr. Leif Ims, 2013  Futhark Forlag Håndbog i Naturlig Hormonbehandling – Dr. John R. Lee Futhark ForlagNaturlig Hormonterapi  Anette og Jens-Ole Paulin – 2014, Vingholm ForlagStay young & Sexy with Bio-Identical Hormone Replacement – Jonathan V. Wright & Lane Lenard 2010The Hormone Cure – Sara Gotfried & Christianne Northrup – 2014“Den Medicinske Seer” af Anthony William“Den medicinske seers kostguide”af Anthony William“Messages from the body” af Michael J. LincolmMantak Chia – Parrets Muligheder, Hovedland 1992

Udgivet d. 6 Januar 2016 af Kesse