Naturlig Hormon Terapi Bioidentisk Progesteron

Naturlig Hormon Terapi
Bioidentisk Progesteron

r

Porgesteron i Naturlig Hormon Terapi
Steroidhormoner i Naturlig Hormon Terapi

Indenfor Naturlig Hormon Terapi er Progesteron et steroidhormon der dannes udfra et anden steroidhormon – prenenolon. Progesteron fremstilles  især i kvindens æggestokke og moderkagen samt i binyrebarken og hjernen hos både mænd og kvinder.

Kroppen er i stand til at fremstille andre vigtige steroidhormoner udfra progesteron, bla. østrogener og testosteron som det ses på skemaet.

Man kan dog ikke forøge testosteron og de andre hormoner, ved at tage et tilskud af progesteron. Dette skyldes at progesteron transporteres fra fedtet til blodet og derfra videre til vævene. Omdannelsen af progesteron i kroppen (endogen progesteron) foregår derimod direkte i æggestokkene og binyrerne. På samme måde kan man heller ikke gennem Naturlig Hormon Terapi forøge progesteron ved at indtage pregnenolon.

Tidligere måtte man udvinde progesteron fra moderkager. I dag går det lettere, idet man kan fremstille det bioidentisk på laboratorier. Bioidentisk betyder, at det er identisk med det progesteron som kroppen selv producerer, og som derfor ingen bivirkninger har. Hormonerne, som bliver produceret af de forskellige kirtler i kroppen, er kemiske budbingere ifølge Sara Gottfried. Progesteron er budbringere på et højt niveau i kroppen, idet det indgår i alle processer, lige fra undfangelse til død.

Progesteron som Merkur – Gudernes budbringer

Merkur
Merkur

Progesteron minder i beskrivelserne om den romerske Gud og planet Merkur. som er gudernes budbringer.  Merkur repræsenterer også kommunikation, handel/udveksling. Ligesom Merkur må progesteron løbe hurtigt for at nå alle sine opgaver.

Indenfor astrologi det planeten Merkur, som står for intellektet  og den kognitive udvikling af hjernen. Tilsvarende foregår nogle af progesteronens vigtigste opgaver i hjernen, idet det både forebygger og genopbygger hjernens forfald. Progesteron fremmer dannelse af nervetrådene og forbindelsespunkter, som gør det muligt for cellerne at kommunikere med hinanden.  Progesteron genopbygger myelin, som er en substans, der består af fedtstoffer og protein og som danner et isolerende lag omkring nerveceller. Derved kan signalerne fra hjernen uforstyrret nå ud til hele kroppen.

Progesteron ved alt om hvad der foregår i kroppen og er i stand til at kommunikerer vidt forskellige budskaber til cellerne, alt efter hvad situationen kræver. Hvis en celle er blevet for gammel, får den f.eks. besked på at dø. Hvis det er lettere beskadiget, får den måske at vide, at den skal repareres. Indenfor Naturlig Hormon Terapi kan progesteron derfor siges at være et intelligent hormon. 

Naturlig Progesteron versus Pseudo Progesteron

Kvinders velbefindende hænger i stor grad sammen med hormonbalancen mellem progesteron og østradiol – det vigtige østrogen. Whi undersøgelsen viste at kombinationen af østrogen og pseudo progesteron (gestagen som lægerne stadig bruger her i landet ) signifikant forøgede risikoen for brystkræft, slagtilfælde og hjerteinfarkt. Provera er en typisk gestagen. Gestagen kan desuden give væskeansamlinger, migræne, astma, depression og  mistet syn. Årsagen til at man anvender det giftige gestagen, er at lægemiddelindustrien ikke kan tage patent på hormonerne i Naturlig Hormon Terapi. Hermed et eksemple på hvordan lægemiddelindustriens doktriner indgår i undervisningen af syndhedspersonale.

Vildledende undervisning om gestagener på sygeplejeruddannelsen.

Bogen “Basal Biokemi – 2015” af Vibeke Diness Borup & Jakob Dal er målrettet sygeplejeuddannelsen. På trods af (eller måske fordi) at op mod en snes, lektorer, professorer m.fl. har gennemlæst bogen, er den desværre vildledende angående gestagen.  På side 104 står der at gestagener er blandt steroidhormoner. På samme side står der at “alle kroppens steroider dannes ud fra kolesterol” Man får derved det indtryk at gestagener bliver dannet i kroppen. Tænk at en sådan omgang vås bliver brugt i uddannelsen til sundhedspersonale. Ikke sært at læger ikke selv kan kende forskel på progesteron og gestagen.

Mens lægernes pseudo progesteron således er særdeles skadelige for kroppen, så har Bioidentisk Progesteron ingen uønskede bivirkinger, når man tager det efter forskrifterne.

En kvinde producerer kun få mg progesteron dagligt i starten af sin menstruationscyklus. I anden halvdel af sin cyklus stiger progesteronproduktionen til omkring 30 mg progesteron dagligt. Derfor er  målet med Naturlig Hormon Terapi  at tilføre denne mængde progesteron, når der er opstået en mangel. Det kaldes fysiologisk mængde.

Under graviditet stiger progesteronproduktionen til ikke mindre end ca. 300 mg, da det her får en masse ekstra opgaver at udføre. Det er f.eks. progesteron som kommunikerer til fostercellerne om de skal blive til nerveceller, hudceller mm. Progesteron hjælper til at kvinden kan blive gravid og føde børn

Hvordan fremstilles Bioidentisk Progesteron til Naturlig Hormon Terapi ?

Bioidentisk Progesteron blev tidligere fremstillet af vild yamsrod, men i dag mest af soya. Gennem en kemisk konverteringsproces, bliver planteesterolen diosgenin omdannet til progesteron. Det hjælper ikke her at spise en masser vild yamsrod, som Anthony William foreslår *10), idet det ikke er en proces som kroppen kan foretage selv. Mennesket har ikke de nødvendige enzymer til omdannelsen. Heldigvis er der andre planter som er mere velegnede til formålet.

Se også:

» Danske lægers brug af Alien Pseudo Hormoner Forøger Kræftrisiko

Progesteron Underskud – Fysiske Årsager

Stress: Hvis ikke dine problemer bliver løst og resulterer i kronisk emotionelt stress, så vil cortisol blokere dine progesteroner receptorer i cellerne. Derved stjæler contisol progesteronet. 

  Lavt kolesterol: Hvis der er for lidt kolesterol, kan kroppen ikke producere nok progesteron og andre hormoner. Årsagen kan bla. være, at man tager medicin, som undertrykker dannelsen af kolesterol.

Alder: Specielt I midten af 30’erne er alder forbundet med færre ægløsninger og lavere progesteron produktion.

Manglende ægløsning: Hvis ægget ikke bliver befrugtet, sker der et drastisk fald i progesteron.

Skjoldbruskkirtel hormon for lavt: Skjoldbruskkirtelen er en af de største endokrine kirtler vi har i kroppen. Dens funktion består bl.a. i at holde stofskiftet i balance. Hypothyroidisme er en tilstand, hvor en person ikke producerer nok af hormonet thyroxin, også kaldet tetraiodthyronin (T4), i skjoldbruskkirtelen. Årsagen kan være jodmangel, autoimmun sygdom eller fejl i skjoldbruskkirtelen. Hormonerne fra skjoldbruskkirtelen er nødvendige for at producere progesteron af kolesterol.

Forhøjet Prolaktin niveau: Hyperprolaktinæmi er en tilstand hvor hypofysen i hjernen producerer for meget af hormonet Prolaktin i blodet. Dette hæmmer produktionen af progesteron og måske også østrogen. Årsagerne er sædvanligvis bivirkninger af p-piller eller anden syntetisk medicin. Kan bla. også skyldes sygdomme i nyrerne eller for lavt stofskifte pga. sygdomme i skjoldbruskkirtelen

Progesteron Underskud – Psykologiske Årsager

Da alle ubalancer starter indefra, spiller der psykoloiske en vigtig rolle i Naturlig Hormon Terapi. Michael Lincolm kommer i sin bog “Messages of the body” ind på at kvinder med progesteron problemer kan have en grundfølelse af ikke at være udrustede, forberedte eller værdige til opgaven at blive gravid og opdrage et barn. Deres familie nedvurderede og undermineret deres selvværd, selvtillid og kompetance. Det er ikke sikkert at virkeligheden ser ud som beskrevet, idet det kan være kvindens “indre barn” som oplever verden på denne måde.

Progesteron Underskud – Test

Hvis du kan nikke genkendende til mindst 6 af de 14 punkter, kunne det tyde på, at du producerer for lidt progesteron. Mange af symptomerne er de samme som ved østradiol dominans.  

 1. Bryster er hævede, knudrede eller ømme
 2. Lider af migræne i forbindelse med din periode
 3. Cyster på æggestokkene (PCO) eller i brysterne eller lider af endometriose 
 4. Stive, ømme led eller muskler
 5. Har let ved at blive irriteret, og humøret svinger meget.
 6. Har svært ved at blive gravid
 7. Nervøs eller trist til mode
 8. Oplever kvalme under graviditeten
 9. Lider af fødselsdepression
 10. Har tabt noget hår eller håret er blevet tyndere.
 11. Har tidligere haft en abort i løber af de første 3 måneder af svangerskabet.
 12. Har ofte svært ved at falde i søvn – eller du vågner i løbet af natten og har svært ved at sove igen.
 13. Føler dig klodset som en elefant i en porcelænsbutik. Problemer med at koordinere dine bevægelser.
 14. Føler dig oppustet eller huden føles mere løs. Arme og ben kan være hævede. Du har taget et par kilo på før din periode.

Progesteron i Balance gennem Ernæring, Urter og Kosttilskud

Problemet med livsstilsændringer er at de kræver overskud, og det har man mindre af, når hormonerne allerede er uafbalanceret. Det ideelle er derfor et rette op på usunde vaner, før man får hormonelle problemer.

Hvis man allerede er på Naturlig Hormon Terapi  og derved forøger sit energiniveau, er det vigtigt at man sideløbende, også tilstræber en sund livssti. Ofte vil man opleve at de fleste hormonelle ubalancer forsvinder alene ved at supplere med de viraminer mm. som man mangler

Det er meget vigtigt, at der er de nødvendige næringsstoffer tilstede i maden til dannelsen af kroppens hormoner. Den ernæringsmæssige tilstand spiller nemlig en afgørende rolle i alle aspekter af hormon balancen. Det nytter jo ikke at progesteronet fortæller fosterceller at de skal blive til tænder, hvis der mangler kalk.

Selvom årsagen til hormon ubalancen kan skyldes alder, så er det nemt at skabe kaos i hormonerne gennem sin livsstil og ernæring. Den måde maden er sat sammen på, vil påvirke blodsukkeret og produktionen af insulin. Dette vil igen påvirke balancen i alle de andre hormoner. Hvis blodsukkeret er for højt vil det nedsætte mængden af progesteron.

Det kan være nødvendigt at supplere med stoffer som hormonerne, er afhængige af, for at kunne dannes. Over 200.000 danskere lider f.eks. af jodmangel ifølge sundhedsstyrelsen. Jod er nødvendigt for at skjoldbruskkirtlen kan producere stoftskiftehormonet thyroxin (T4). Uden tilstrækkelige mængder T4 kan kroppen ikke producere progesteron udfra kolesterol.

At rette op på et underskud i progesteron med Naturlig Hormon Terapi kan være mere kompliceret end blot at tilføre flere hormoner. Problemer med progesteron resistens betyder, at nogle kvinder ikke tåler tilførsel af ekstra progesteron gennem piller eller creme særligt godt. Der er heldigvis adskillige måder man naturligt kan tilføre progesteron på.

For kvinder som stadig har menstruationer og som stadig producerer en del progesteron, vil et ekstra tilskud af c vitamin og kyskhedstræ i reglen være nok til at sætte mere gang i progesteron produktionen. For kvinder som har nået menopause vil et tilskud af progesteroncreme være den bedste løsning.

• C Vitamin hæver Progesteron Niveauet

C Vitamin,som er en kraftig antioxidant, er et af de få kosttilskud, hvor det er bevist, at det er effektivt til behandling af for lavt progesteron.

En dosis på 750 mg  C Vitamin dagligt har vist sig at kunne hæve progesteronniveauet. Dette gælder især kvinder, som har en defekt i den luteal fase defekt (LPD) dvs. i 14 dages perioden fra ægløsning indtil menstruationen.

In et randomiseret forsøg *1) fik kvinder enten c vitamin eller placebo. De kvinder der fik C vitamin, hævede deres progesteron fra 8 til 13 nanogram pr milliliter i løbet af 3 af deres menstruationscyklusser. (Målet er fra 10 – 25 nanogram pr milliliter)

For kvinder som har et generelt lavt progesteron vides der ikke med sikkerhed, hvor effektivt C Vitamin er til at hæve progesteronet. Under alle omstændigheder kan det ikke skade. Eftersom C vitamin er vandopløseligt så bliver overskydende mængder skyllet ud med urinen i løbet af 3-4 timer. 750mg er den daglige mængde som Sara Gotfried anbefaler.

California Gold Nutrition får deres C vitamin fra Skotland, som er kendt fra deres høje kvalitet og er det eneste sted i Europa hvor man stadig fremstiller C vitamin. En ske (følger med) svarer til 1000 mg. En dåse rækker til ca. 8 måneder. Udgift pr. måned ca. 15 kr. 

C-Vitamin Pulver

Det er dog nemmere at tage C-vitamin som kapsler. 1 kapsle indholder 1000 mg. En dåse rækker 2 måneder.

C-Vitamin kapsler

• Kyskhedstræets Bær forhøjer Progesteronet

Der er adskillige planter som forøger progesteronet, bla. blæretang og saffron, men bærrene fra Kyskhedstræ (Vitex agnus-castus) er udforsket mest og har vist sig særdeles effektive i Naturlig Hormon Terapi.

Naturlig Hormon Terapi med Kyskhedstræ
Naturlig Progesteron  med Kyskhedstræets bær

Kyskhedstræet er en lille busk, som blev anvendt medicinsk for 2000 siden af de gamle græske munke. De spiste bærrene fra træet som hjælp til seksuel afholdenhed – så de bedre kunne holde fingrene, fra de græske skønheder..

Denne virkning er for længst bekræftet af homøopatien, hvor man anvender midlet Castus til at styrke den mandlige sekualitet.*2)

 

Moderne forskning

De romerske kvinder spiste bærrene mod diverse menstruationsforstyrrelser og andre kvindesygdomme, og denne praksis understøttes af moderne forskning.

Det er bevist gennem mere end 60 års klinisk forskning, herunder 5 randomiserede studier* 3), at Kyskhedstræ forhøjer progesteronet.

Bærrene fra planten genopretter et for lavt progesteron niveau og har vist sig at være velgenet til at modvirke gener ved PMS og overgangsalderen såsom ømme bryster, humørsvingninger og depressive tanker. Kyskhedstræ anbefales endvidere til kvinder, der lider af barnløshed, da planten fremmer fertiliteten og forhindre dannelsen af cyster.

De fleste forskere er enige om, at kysthedstræ forøger udskillelsen af Lutrupin hormonet (LH) fra hypofysen, hvilket forøger progesteron I kroppen og derpå normaliserer anden halvdel af menstruationscyklussen. Denne progesteron forøgelse er, dokumenterer på utallige måder, *4) bla. gennem blodprøver, virkningen på livmoderslimhinden analyser af vaginale sekreter, mm.

Nogle forskere mener, at kyskhedstræet bær virker ved at formindske prolactin, som er et andet hormon, som virker på menstruationscyklusserne, mens andre er af den opfattelse at midlet påvirker dopamin (et hjernekemikalie som relaterer til opfattelse af lykke og tilfredsstillelse.

Så selv om vi ved med sikkerhed at Kyskhedstræet virker, så ved man ikke præcist hvordan.Den gennemsnitlige dosis er 500 – 1000 mg dagligt. Naturess way har en produkt med 100 kapsler af 400 mg. Tag 1-3 kapsler dagligt i 2-3 måneder. Herefter 1 dagligt. Udgift pr måned 15-30 kr.

Kyskhedstræ fra Natures Way

• Fertility blend er et  kyskhedstræs produkt, som fås hos iherb.com USA. Det indeholder vitaminer, mineraler og andre urter. Det anbefales af Sara Gottfried ,fordi studier har tydeligt vist, at det hæver progesteron nivveauet og forøger frugtbarheden. *3) Westphal. Dosis er 1 kapsel morgen, middag og aften. Som navnet siger så tager kvinder dette middel for at bliver gravide. Der kan ofte gå 3 måneder før man får den fulde effekt. Et glas rækker til en måned. Udgift pr måned er ca. 270  kr

Fertility blend

• Femaprin  fra Natures Way er et meget populært og virkningsfuldt kyskhedstræsprodukt mod uregelmæssig eller smertefulde menstruationer, PMS, sensitive bryster, kramper, brænde og kløe i skeden, menopause pga. operation og til at lindre endometriose og forøge sexlysten. Foruden kyskhedstræ indeholder produktet  B-6 Vitamin. Det tager oftest mindst 3 måneder inden man opnår den fulde effekt. Man tager 1 kapsel dagligt med et glas vand. Et tip er at tage kapslen på samme tid hver morgen og ikke springe en dag over. Et glas rækker til 2 måneder. Udgift pr måned er ca. 65 kr.

Femaprin

Agnolyt er ifølge Sara Gotfried et af de bedste ekstrakter af kyskhedstræets bær m.fl. Produktet som indeholder alkohol,  bliver traditionelt fremstillet i Tyskland. Man tager 40 dråber dagligt. Madaus Agnolyt er meget populært i Tyskland. En flaske indeholder 50 – 100 ml.

i Tyskland har man en lang tradition for at integrere naturlige præparater i den medicinske behandling. Her foreskriver lægerne kyskhedstræ mod uregelmæssig menstruation, PMS og Brystsmerter *5)

Et studie på standard University School of Medicine viste, at fertilitets raten bliver højere for kvinder med lav progesteron produktion, hvis man tager kyskhedstræ bær. Efter 6 måneders behandling var 32 % af kvinderne gravide, sammenlignet med 10 % i placebogruppen *3) – Westphal) (Det har nok ikke været bærrene alene)

Ekstrakt af bærrene indeholder glykosider, flavonoider og diterpener og glykosider. 

Bivirkninger  

Bivirkninger er milde og sjældne (under 2%) og de mest almindelige kan bestå af hovedpine fordøjelsesproblemer, kvalme og diarre .

• Safran – Ekstasens Luksusurt

Medicinsk har safran (Crocus Sativus) fundet anvendelse i næsten 4.000 år i Orientalsk medicin. Astrologisk hører drogen under Venus – planeten for kærlighed, ekstase, luksus og essens. Safran er det dyreste krydderi der findes. Safranen er støvfangen fra Safrankrokussens støvfang.

Safran og Naturligt Progesteron
Naturlig Hormon Terapi med Safran

Støvfanget er plantens vagina – igen en henvisning til Venus ifølge signaturlæren.                    

Som elskovsmiddel virker Safran forenende på hjertet og kønsorganerne – hvilket kan give en større lykkefølelse i kroppen, både for mænd og kvinder under sex – og i det hele taget. Safran er et sikkert alternativ i Naturlig Hormon Terapi mod depression, smertefulde menstruationer, selv om den ikke er udforsket så meget som kyskhedstræ. 

I henhold til 6 randominiserede studier *6) virker den også mod depressioner. 2 af studierne viste at den var lige så effektiv som Prozac (Lykkepiller) mod depressioner – men uden disses Frankensteinske Monster bivirkninger. – For PMS såvel som depression var dosis 15 mg 2 gange dagligt.

Købes i orientalske butikker eller online. Bio-Nutrition har et stærkt safran ekstrakt i vegetabilske kapsler. Man tager 1 kapsel dagligt. Udgift pr. måned ca. 70 kr.

Safran fra Bio-Nutrition

Safran fra Paradise Herbs er uden ekstra fyldstoffer. Man tager 1 kapsel 2 gange dagligt. Udgift pr. måned ca. 215 kr.

Safran fra Paradise Herbs

• Blæretang – Vesterhavets Progesteron Booster

Blæretang Vesterhavets Progesteron Booster
Naturlig Hormon Terapi med Blæretang

Frisk blæretang (fugus vericulosus), som er skyllet op på land, kan man finde i store bundter ved Vesterhavet, når der lige har været kraftig pålandsvind. Findes i det hele taget overalt ved kysterne i store dele af verden. Markussen *7) anbefaler blæretang mod bla. stofskiftelidelser, basedow, åreforkalkning og fedme.

Interessant at Markussen fremhæver blæretangs effekt mod fedme. Vægten forøges ofte ved østradio dominans – hvor kvinden gerne samtidigt har for lidt progesteron. I ayurveda – den traditionelle indiske medicin, har man anvendt planten i årtusinder.

I et studie *8) har blæretang vist sig at forhøje progesteron niveauet og forlænge en menstruationscyklus, som ellers var blevet uhensigtsmæssigt afkortet.

Det kan ikke anbefales at anvende planten i Naturlig Hormon Terapi, hvis man lider af sygdomme i skjoldbruskkirtelen. Dette er fordi planten indeholder jod – hvilket kan forværre symptomerne. Nature’s Way har blæretang ekstrakt hvor man tager 1 kapsel dagligt. Produktet frarådes hvis man er overfølsom overfor jod eller har en overaktiv skjoldbruskkirtel. Udgift pr. måned ca. 20 kr,.

Blæretang Ekstrakt 

• Kaffe sænker progesteronet for kvinder i Overgangsalderen

Hvis man f.eks. drikker for meget kaffe, så booster det energien midlertidigt, ved at forøge mængden af contisol i blodet og Cortisol er kendt for at blokere for progesteronets evne til at finde vej til cellernes receptorer. Selv om et par studier fra 80’erne kæder indtagelse af kaffe sammen med PMS symptomer, så er der dog ikke klare beviser for at kaffe viser lavere progesteron værdier for kvinder i den fertile alder.

Naturlige Bioidentiske hormoner mod Progesteron Underskud

I Danmark er lægemiddelproducenterne tilsyneladende blevet enige om ikke at sælge Naturlig Progesteron men sværger til syntetiske pseudo hormoner, som er billigt at massefremstille. Eftersom lægerne ikke bliver uddannet i brugen af naturligt progesteron (under deres industrisponserede uddannelse), og ikke kender til Naturlig Hormon Terapi så giver de det jo ikke til deres patienter. Derfor er efterspørgslen minimal.

At de syntetiske Frankenstein hormoner har mange bivirkninger, mens naturlig Bioidentisk Progesteron er uden bivirkninger, tæller jo ikke på bundlinjen.

Principper for Administrering af Naturlig Progesteron i Naturlig Hormon Terapi

 • Brug Kyskhedstræ først i 6 uger. Hvis ikke dette virker så brug Bioidentisk Progesteron creme
 • Brug transdermal progesteron – dvs. gennem huden
 • Brug kun den dosis hormoner du måtte have brug for til at skabe balance
 • Anvend progesteron cyklisk

Bioidentisk Progesteron . I Naturlig Hormon Terapi anvender man kun hormoner som er identiske med dem, som kroppen producerer. Lægernes pseudo hormoner, kan ikke rette op på nogen som helst ubalance eller mangler (udover økonomien hos producenterne), og de har alvorlige bivirkninger. Ved spytprøver kan man teste niveauet af naturlig progesteron i kroppen. Gestagener (pseudo progesteron) viser sig ikke i spytprøver idet de ikke hæver progesteron niveauet.

Progesteron creme kan blokere for at man bliver gravid. Dett er værd at tænke på hvis man planlægger familieforøgelse. Hvis man imidlertid har nået den alder hvor  postmenopausen, trykker, så brug bioidentisk progesterone. Det vil have den bedste virknng i den alder, hvor kvinden ikke producerer så meget progesteron mere. 

Transdermal indtagelse. Hvis man indtager progesteron som piller i Naturlig Hormon Terapi  skal det først igennem leveren før kroppen kan optage det. Derved går optil 95% af virkningen tabt. Hvis man leverer progesteronen gennem huden (transdermal) bliver det opsuget af huden og begynder at cirkulere i blodet et øjeblik efter. Efter 3-4 timer når progesteronniveauet sit højdepunkt. Derefter aftager virkningen gradvis indtil den er tilbage til 0 i løbet af 12-36 timer. Det fungerer derfor bedst at påføre pregesteroncremen 2 gange dagligt.

Doseringen fastlægges individuelt af behandleren i forhold til symptomerne. Brug kun hormoner hvis du har klare mangel symptomer eller har fået målt, at hormonerne har lave værdier gennem en spyttest eller blodprøve.

Det er vigtigt at tilstræbe den måde kroppen fungerer på mht. hormoner. Dr. Lee anbefalede at man administrerede progesteron fysiologisk dvs. den mængde kroppen ville kunne producere dagligt hvis den fungerede optimalt. En fysioligisk dosis progesteron er 20-30 mg dagligt.

Cyklisk administation.

Kvinder som stadig har menstruation anvender progesteron cremen i de 14 dage fra ægløsningstidspunktet indtil menstruation. Derefter holder de en pause i 14 dage og så fremdeles. Derved efterligner man den naturlige cyklus hvor progesteron niveauer naturligt stiger efter ægløsningen, men hvor niveauet falder hvis ikke der sker nogen ægløsning.

1/8 teskefuld af Source Naturals Natural Progesterone Cream indeholder 11 mg progesteron.

Hvis man masserer 1/8 teskefuld progesteron creme ind i huden 2 gange dagligt vil man normalt få nok.

Kvinder som ikke har menstruation mere kan med fordel tage cremen i de første 25 dage af hver måned og derpå holde pause i resten af måneden. Derved bliver der en pause på 4-6 dage afhængig af månedens længde – hvilket er passende.

1/4 teskefuld af Source Naturals Natural Progesterone Cream indeholder 22 mg progesteron.

Hvis man masserer 1/4 teskefuld progesteron creme ind i huden 2 gange dagligt vil man normalt få nok. Nogle kvinder vil kunne klare sig med mindre. Man må eksperimentere sig frem til den rette dosis.
 
Eftersom nogle af ingredienserne i progesteron cremen ikke absorberes særligt godt vil kontinuerlig brug på det samme hudområde efterhånden føre til et mætning som kan reducere optagelsen. Smør dig derfor ikke ind samme sted 2 dage i træk men lav en cyklus hvor du hver dag skifter mellem 3-4 forskellige steder på kroppen hvor der er rigeligt med blodårer som ansigtet, nakken, halsen,  håndled og håndflader eller hvor huden er tynd som indersiden af arme og lår og brysterne.
 
En beholder med 113 g indeholder 2000 mg ren progesteron – så der vil være til adskillige måneders forbrug. 

Når man starter med at anvende bioidentisk Progesteron, oplever nogle kvinder symptomer på østrogendominans såsom ømme bryster. Dette er i dette tilfælde et sikkert tegn på at kvinden har behov for progesteron. Disse symptomer forsvinder sædvanligvis efter at have taget progesteron i nogle få uger.

Dette er kun generelle retningslinier som kan modificeres til individuelle behov. Konsulter din behandler i specifikke situationer. Behandleren ser på om symptomerne er blevet mindre efter nogle måneder med Naturlig Hormon Terapi, for at vurdere, om dosis skal reduceres.

Hvor køber man Naturlig Progesteron ?

Det kan være svært at finde rundt i markedet for Naturlig Progesteron. Nogle produkter indeholder vild yamsrod men ikke progesteron – hvilket er spild af penge. Andre produkter kaldes naturlige fordi de er fremstillet af planter – men er ikke i nærheden af at være bioidentiske. En anden spørgsmål man må stille sig er hvorvidt produktet er lavet på gensplejsede soyabønner.

Man kan helt lovligt købe den nævnte progesteron fra source naturals fra andre EU lande f.eks  www.bigvits.co.uk . Jeg har dog ikke erfaring med dette firma. Det har jeg til gengæld med Iherb.com.

NB: Selv om pakkerne plejer at nå frem uden problemer med DHL – ekspress, så er det ikke lovligt at indføre progesteron udenfor EU til Danmark, men man kan jo bruge det hvis man er på ferie i USA.

Progesteron Creme

Kan man få for meget Progesteron?

I vore dage kan det meget vel tænkes at man har brug for større mængder progesteron end de som Dr. Lee anbefalede. Dels er der sket en voldsom  forøgelse af  forureningen med hormonforstyrrende stoffer. Dels lever man generelt mere usundt for hensyn til sukker, fastfood etc. og dels er der et globalt fedme problem. Det er alt sammen faktorer som forøger østradiol niveauet. Som en følge heram, kan der muligvis i en periode være behov for en forøget mængde progesteron for at balancere.

Selv om man ikke er i fare, så opregner Dr. John R. Lee en række mulige symptomer i forbindelse med at indtage mega store mængder udover de fysiologiske doser.

 • Søvninghed
 • Ødemer
 • Opblæst mave
 • Nedsat libero
 • Mild depression
 • Forstærkede symptomer på østrogendominans

Hvad hvis Progesteronet ikke virker mere ?

Hvis man har brugt progesteron elle andre naturlige hormoner i nogle måneder og opdager at nogle af symptomerne er vendt tilbage skyldes det sædvanligvis at:

 • Du tager for høj dosis
 • Du tager det på forkert tidspunkt i din cyklus
 • Du har stress,  for lidt søvn, dårlige kostvarer og livsstil
 • Der er andre årsager til symptomerne f.eks. Epstein-Barr Virus

Se også: Naturlig Progesteron giver fastere hud

Kosttilskud mod Progesteron Underskud

Naturlig Hormon Terapi gennen Kys, Kram og Sex

Nu skal der hele ikke handle om planter og kosttilskud. Der er nemlig mange andre metoder at praktisere Naturlig Hormon Terapi på . Progesteron og Stress er tæt forbundet. Nærvær sammen med er partner har vist sig *9) at hæve progesteron niveauet i spyttet. Kærlighed og sex er derved en naturlig sanseberigende måde at afballancere hormonerne på.

Naturlig Progesteron Naturlig Hormon Terapi
Naturlig Progesteron via Naturlig Hormon Terapi

Kvinder med underskud af progesteron har ifølge Narayan Singh ofte problemer med manglende selvtillid.

Ifølge yoga har vi 7 hovedcentre eller chakras i kroppen, hvoraf selvtillid relaterer til navlechakraet. Ved at udføre den illustrerede stilling vil kvinden kunne aktivere sit navlechakra kraftigt.

Når manden har varmet kvinden op så hun er godt våd, indtages stilingen som vist. Begge parter vil sikkert mærke at kvindens krop hurtigt bliver varmere. Ved regelmæssig praksis med en udholdende mand (eller kvinde med attrap), vil hun i længden kunne opleve en forøget selvtillid i hverdagen.

NB: Så vidt vides er motoden dog ikke testet med dobbelt blindfoldet kontrollerede placebo studier endnu.

Skrevet d. 31/12 – 2015 af Charaka (mens jeg endnu var ædru)

Noter:

*1)  » Henmi H, Endo T, Kitajima Y, et al. “Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect.” .” Fertility and Sterility 80 (2) (2003): 459–61.

*2) Det kan umiddelbart lyde selvmodsigende, men det er udelukkende dosismængden, der er afgørende for, om noget er giftigt eller ej. Større doser af et stof f.eks. kyskhedstræ, vil fremkalde symptomer som nedsat mandlig seksualitet., men de små doser, homøopatisk bearbejdet, vil have den modsatte effekt på symptomerne. Man kan sige, at de er omvendt virkende – eller stimulerende, idet de små doser vil helbrede de symptomer, som de store doser har fremkaldt. Som en følge heraf indgår Castus i diverse homøopatiske kombinationsremedier med respekt for sig selv f.eks Heel Testis Compositum for mænd

*3) » Turner S, Mills S. “A double-blind clinical trial on a herbal remedy for premenstrual syndrome: a case study.” Complementary Therapiesin Medicine 1 (1993): 73–77;» Lauritzen CH, Reuter HD, Repges RM, et al. “Treatment of premenstrual tension syndrome with Vitex  agnus-castus. Controlled, double-blind study versus pyridoxine.”Phytomedicine 4 (1997): 183–89;» Schellenberg R. “Treatment for the premenstrual syndrome with agnus castus fruit extract: prospective, randomized, placebo-controlled study.” British Medical Journal 322(2001): 134–37;» Westphal LM, Polan ML, Trant, AS. “Double-blind, placebo-controlled study of Fertilityblend: a nutritional supplement for improving fertility in women.” Clinical and Experimental Obstetrics and Gynecology 33 (4) (2006): 205–8;» Zamani M, Neghab N, Torabian S. “Therapeutic effect of Vitex agnus castus in patients with premenstrual syndrome.” Acta Medica Iranica 50 (2) (2012): 101–6.*4) Brown DJ. “Vitex-agnus-castus clinical monograph.” Quarterly Review of Natural Medicine (1994): 111–21.*5) Blumenthal M, Gruenwald J, Hall T, Risters RS. “The Complete German E Commission monographs: therapeutic guide to herbal medicine.” Boston: Integrative Medicine Communications (1998), 108;» Halaska M, Beles P, Gorkow C, Sieder C. “Treatment of cyclical mastalgia with a solution containing a Vitex agnus castus extract: results of a placebo-controlled double-blind study.” Breast 8 (4) (1999): 175–81.*6) » Dwyer AV, Whitten DL, Hawrelak JA. “Herbal medicines, other thanSt. John’s Wort, in the treatment of depression: a systematic review.”Alternative Medicine Review 16 (1) (2011): 40–49.*7) Markussens Urter – Forlaget ny tid og vi, 1974*8) » Skibola CF. “The effect of Fucus vesiculosus, an edible brownseaweed, upon menstrual cycle length and hormonal status in threepre-menopausal women: a case report.” BMC Complementary andAlternative Medicine 4 (2004): 10.*9) Brown SL, Fredrickson BL, Wirth MM, et al. “Social Closeness Increases Salivary Progesterone in Humans.” Hormones and Behavior 56 (1) (2009): 108–11.*10) Anthony William anbefaler indtagelse af wild yams til at harmonisere hormonerne i sin bog “Den medicinske Seer”.

Litteratur:

Hormonbalanse med Naturlige Hormoner, Dr. Leif Ims, 2013 Futhark Forlag

Håndbog i Naturlig Hormonbehandling – Dr. John R. Lee Futhark Forlag

Naturlig Hormonterapi  Anette og Jens-Ole Paulin – 2014, Vingholm Forlag

Stay young & Sexy with Bio-Identical Hormone Replacement – Jonathan V. Wright & Lane Lenard 2010

The Hormone Cure – Sara Gotfried & Christianne Northrup – 2014

Bhrigu Nandi Nadi – Indisk Astrologi – Torben Bhrigu Christensen – Strubes Forlag

“Den Medicinske Seer” af Anthony William

“Messages from the body” af Michael J. Lincolm

 Udgivet d. 31 Dec 2015 af Kesse