Melatonin Drømmehormonet mod Søvnløshed

Melatonin Drømmehormonet

Melatonin er et hormon, som dannes i pinealkirtelen i hjernen og i øjets nethinde. Hormonet nedbrydes i leveren for senere at udskilles via urinen. Melatonin blev opdaget i 1950′ erne og blev tilgængeligt som kosttilskud I 1994.

Rent kemisk danner den aminosyre som kaldes tryptofan en neurotransmit *1) ved navn serotonin. Serotonin konverteres til Melatonin. Her er nogle af de områder hormonet kan hjælpe.

Cancer

Som en meget stærk naturlig antioxidant kan Melatonin gå ind i celler overalt i kroppen og reparere skader på DNA. Hormonet  hæmmer kræft dobbelt så godt som E vitamin. Det er vigtigt at man har sunde niveauer af dette hormon.

Melatonin sænker koncentrationen af østrogen i blodet og kan måske forebygge brystkræft. *5). Lave koncentrationer af hormonet i kroppen kædes desuden sammen med en større risiko for endometriecancer – endnu en kræftform, som er afhængig af et overskud af de harmfulde østrogener.

I eksperimentale studier med bla dyr, har melatonin vist sig at kunne blokere for væksten af prostata tumors. I et andet studie på mennekser, *4) blev der fundet en sammenhæng mellem prostatakræft og niveauerne af Melatonin.  

Forhøjet Blodtryk

Folk med forhøjet blodtryk kan men fordel anvende Melatonin, eftersom det har en mild blodtrykssænkende virkning.

I et randimiseret dobbelt blinded studie *2) deltog 18 kvinder I alderen 47-63 år, som havde normal eller forhøjet blodtyk. I et forløb af 3 ugers varighed fik de enten 3 mg Melatonin eller placebo 1 time før sengetid.

Den gruppe som fik Melatonin fik signifikant sænket det systoliske og diastoliske blodtyrk i nattetimerne, mens blodtrykket var uforandret i dagtimerne. Hormone påvirkede heller ikke hjerterytmen. Et andet studie *3) viste et lignede resultat for mænd.

Melatonin Drømmehormonet

Melatonin giver vilde drømme
Melatonin Drømmehormonet forøger REM

Melatonin forøger REM og  kan gøre dine drømme mere intensive, klare og nemmere at huske. Nogle får imidlertid mareridt i stedet, men det forekommer mest ved dosis over 2 mg.

Jetlag

Lægerne har længe anvendt Melatonin for at dæmpe symptomerne ved jetlag. Særligt hvis man rejser mod øst, kan det være svært at falde i søvn tidligere end kroppens indbyggede ur er vant til. Her kan det ofte hjælpe at tage dette hormon i et par dage.

Muskelstivhed

Mange som indtager Melatonin oplever at deres muskler ikke er så stive næste morgen. Dette skyldes sandsynligvis hormonets antioxidant virkning.

Søvnløshed

Starten på dannelsen af Melatonin vil føre til, at man bliver søvnig om aftenen. Produktionen af hormonet når sit højdepunkt mellem kl 2 og 4 om natten. Det er bedst at sove i mørke da dannelsen af søvnhormonet blokeres af sollys. Mange brugere af iPads om aftenen oplever desuden søvnproblemer fordi det blå lys fra deres iPad, narrer hjernen til at tro at det er dagslys, hvorved produktionen af hormonet bremses.

Et lille tilskud af Melatonin vil ifølge Dr. Brownstein hjælpe omkring 60 % af patienterne til at få en bedre søvn. Nogle tager midlet på tom mave en times tid før de gør i seng. Andre har god erfaring med at en lille mængde af hormonet tidligere på aftenen, hjælper dem med at slappe af, så de sover godt. Man kan prøve sig frem til den bedste metode.

Hvordan forbedrer og beskytter man kroppens Melatonin produktion?

I alderdommen aftager produktionen af Melatonin gradvist, og det kan være nødvendigt med et tilskud. Der findes små mængder af dette hormon i visse næringsmidler såsom goji bær, mandler, solsikkefrø koriander, kirsebær m.fl. Det bedste tilskud er at gå tidligt i seng.

Det er vigtigt at kroppen har tilstrækkeligt med B – vitaminer for at tryptophan kan danne Melatonin. Det anbefales at man hver dag tager et B kompleks vitaminpille. For nogle mennesker kan et tilskud af Tryptophan hjælpe. Græskarkerner indeholder en del tryptophan.

Hvor stor Dosis ?

Hvis man lider af søvnproblemer og har for meget østrogen, kan det anbefales at man indtager Melatonin lige før man skal sove. Hvis man tager for meget af midlet, risikerer man at udvikle tolerance overfor stoffet så det over tid ikke virker så godt mere. Det er bedst at starte med en lav dosis på 0,2 mg. Hvis ikke man mærker nogen effekt efter 14 dage kan man sætte dosis op til 0.3 mg og så fremdeles.

Kvinder:
40-50 år som er i premenopausen: 0,2 – 0,5 mg 1-2 gange ugeligt
50 – 65 år som er i postmenopausen: 0,2 – 1 mg 1-2 gange ugeligt
Over 65 år: 0,3-1 mg 1-3 gange ugeligt.

Mænd:
40 – 65 år: 0,2 – 1 mg 1-2 gange ugeligt
Over 65 år: 0,3-1 mg 1-3 gange ugeligt

Bioidentisk Melatonin med Time Realease

Man kan producere bioidentisk Melatonin syntetisk. Der var tidligere det problem ved indtagelse af stoffet, at det optages relativt hurtigt i kroppen og opnår sin højeste koncentration i løbet af 1-2 timer.

Det er lykkedes firmaer som Natrol at udvikle tabletter, som udskiller en del Melatonin i starten så man hurtigt falder i søvn og derefter optager hormonet langsomt i løbet af natten, så man kan få sovet igennem. Natrols tabletter er på 1 mg. Med en skarp kniv kan man dele pillen i flere dele.

Melatonin med Time Release

NB: Da varen koster langt under 80 kr pålægges der ingen moms eller told og protoen er lav.

Melatonin Bivirkninger

Man kan være lidt tung i hovedet om morgenen hvis man tager for stor dosis melatonin. Hvis man oplever mareridt kan man sætte dosis ned eller stoppe med at bruge midlet. Mareridt synes mest at forekomme ved doser over 2mg.

Mange studier er blevet udført med patienter som fik store doser Melatonin ,uden at der blev rapporteret alvorlige bivirkninger. Imidlertid mangler man studier om hvorvidt det er sikkert at indtage midlet, mens man er gravid eller ammer – hvorfor det i så fald ikke anbefales at indtage stoffet.

Noter:

*1) » Pawlikowski M, Kolomecka M, Wojtczak A, Karasek M. “Effects of six months melatonin treatment on sleep quality and serum concentrations of estradiol, cortisol, dehydroepiandrosterone sulfate, and somatomedin C in elderly women.” Neuro Endocrinology Letters 23 (Supplement 1) (2002): 17–19; Grant SG, Melan MA, Latimer JJ,» Witt-Enderby PA. “Melatonin and breast cancer: cellular mechanisms, clinical studies and future perspectives.” Expert Reviews in Molecular Medicine 11 (2009): e5. » Tinelli A, Vergara D, Martignago R, et al. “Hormonal carcinogenesis and socio-biological development factors in endometrial cancer: a clinical review.” Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 87 (11) (2008): 1101–13.*2) » Prolonged melatonin administration decreases nocturnal blood pressure in women*3)» Sheer FA et.al. Daily nighttime melatonin reduces blood pressure in male patients with essential hypertension (2004) *4) » Urinary melatonin levels, sleep disruption, and risk of prostate cancer in elderly men*5) En neurotransmit kaldes også et signalstof og er et kemisk stof for overfører signaler mellem neuroner

Litteratur:

The Hormone Cure – Sara Gotfried & Christianne Northrup – 2014Melatonin: Nature’s Sleeping Pill – Dr. Ray SahelianThe miracle of natural hormones – David Brownstein

Udgivet d. 18 februar 2016 af Kristian