Magnesium

Magnesium

Magnesium

Magnesium er et meget vigtigt mikronæringsstof, som indgår i over 300 biokemiske processer i vores krop, bla. produktion af energi. De fleste danskere får ikke den anbefalede mængde magnesium på 375 mg dagligt, hvilket kan have alvorlige følger.

Magnesium og Forhøjet Blodtryk

Magnesium mangel kan være ligeså slem som for meget salt til at forårsage forhøjet blodtryk.Magnesium, som er naturens modpart til calcium, er afgørende for en optimalt mineral balance i cellerne som udgør blodkarrenes vægge. Optimal mineral balance er en forudsætning for at blodkarrene kan være afslappede.

Udover at Jordbundens indhold af magnesium er på retur, så forårsager vanddrivende medicin et tab af magnesium som kun gør ondt værre. En anden faktor er blødt vand.

Magnesiummangel og Blødt vand

Heldigvis har de fleste hårdt vand i Danmark dvs. fra dybe brønde, søer og floder som indeholder en række mineraler som f.eks. kalk og magnesium. Blødt vand indeholder mindre kalk og magnesium og desuden flere tungmetaller som cadmium og bly. Hårdt vand synes at beskytte mod at de skadelige tungmetaller bliver opløst fra vandrørene.

Befolknings undersøgelser viser, at folk, der drikker “hårdt vand”, som har et højt indhold af mineraler som magnesium, har en lavere forekomst af hypertension. Høje doser af magnesium, kan imidlertid forårsage diarré

I Danmark er det især vestjyske kommuner som Silkeborg, Billund, Ikast, Ringkøbing, Skjern som har blødt vand, mens øerne har hårdt vand. Se følgende kort over vandets hårdhed i de enkelte kommuner.

Magnesium og Natrium – Kalium Pumpen

Natrium-kalium-pumpen er et enzym som er tilstedet i cellernes membran. Dette enzym pumper natrium-natrium- og kalk ioner ud og ind af cellerne for at opretholde ligevægt i cellemembranen. Hvis der er for meget natrium (salt) og for lidt magnesium bliver pumpen ineffektiv. Dette resulterer i at cellerne kalker til og at blodkarrene trækker sig sammen.

Kalium har ligeledes en rolle i kontrollen af calcium, natrium og magnesium i kroppen. På nuværende tidspunkt ved man endnu ikke i dybden, hvordan disse mekanismer fungerer. Dog ved man, at en helt igennem vegetarisk kost med raffinerede fødevarer, giver den bedste mulighed for at holde disse mineraler afbalanceret.

Magnesium absorberes let og interagerer synergetisk med kalium i mange af kroppens systemer. I et dobbeltblindet studie *1) fik 21 mandlige patienter med forhøjet blodtryk dagligt 600 mg magnesium (som magnesiumoxid, der er en kemisk forbindelse mellem magnesium og ilt) eller placebo. Undersøgelsens forskere konstaterede at blodtrykket faldt med ca. 10 % i gennemsnit.. Magnesium tilskud synes at fungere bedst i forbindelse med en høj kalium diæt.

Magnesium og Migræne

Magnesium har i studier vist sig lovende til forebyggelse af migræne. Et 12-ugers, dobbeltblindet studie *3). fulgte 81 mennesker med tilbagevendende migræne. Halvdelen fik 600 mg magnesium dagligt, og den anden halvdel fik placebo. Ved de sidste 3 uger af studiet blev hyppigheden af migræneanfald reduceret med 41,6 % i den behandlede gruppe sammenlignet med 15,8 % i placebogruppen.

Magnesium og Diabetes

Magnesium er godt for stressede binyrer og optimerer en træg bugspytkirtel. Mindst 25 % af diabetikere har vist sig at have lave niveauer af magnesium i blodet *4) .

Magnesium og Depression

 Magnesium virker beroligende idet det regulerer stresshormonerne. Det er kendt at mangel på magnesium kan give depression, angst og forkorte livet 

Magnesium Tilskud

Nødder, fuldkorn og bælgfrugter er gode kilder til magnesium gennem kosten. men disse ting er ikke så almindelige mere i en vesterlandsk gennemsnitskost.

Mange ernæringseksperter har den opfattelse at den optimale daglige indtagelse af magnesium bør være 6-10 mg pr kilo kropsvæg. For et menneske som vejer 80 kg bliver det 480- 800 mg magnesium dagligt.

Forøg dosis efter behov, men uden at det forårsager diarré. En stor overdosis forårsager alvorlig diarré, og længere tids  overdosereing kan forårsage andre symptomer på magnesium overbelastning der omfatter kvalme, opkastning, rødmen, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme, lavt blodtryk, muskel lammelse, og til sidst koma*2). Men diarré opstår længe før disse symptomer forekommer.

Life Flo Health, Pure Magnesium Oil består af rent magnesiumklorid olie som man sprayer 4 gange direkte på huden og masserer lidt bagefter. Dette sikrer en effektiv optagelse af ca. 66mg magnesium. Nogle anvender denne spray som deodorant.

Noter

*1) Oral magnesium supplementation in patients with essential hypertension *2) Mayo Clinic Proceedings 70 [1995]: 1091). *3)Peikert A, Wilimzig C, Kohne-Volland R. Prophylaxis of migraine with oral magnesium: results from a prospective, multi-center, placebo-controlled and double-blind randomized study. Cephalalgia. 1996;16:257-263.*4) Archives of Internal Medicine 156 [1996]: 1143).