Leddegigt Reumatoid Alternativ Behandling af Reumatoid Arthritis (RA)

Leddegigt Alternativ Behandling af Reumatoid Arthritis

Hvad er Leddegigt?

Leddegigt eller rheumatoid artritis (RA) er en sygdom, hvor kroppens led bliver angrebet af en kronisk betændelseslignende tilstand. Dette går ud over bevægeligheden. På længere sigt kan det medføre at ledbrusk og knogler ødelægges, så der opstår misdannelser.

Leddegigt rammer mest de små led i hænder og fødder, men det kan også gå ud over albuer og knæ. Det er overvejende kvinder som rammes af sygdommen.

Symptomer på Leddegigt

Ledsmerter: Leddene hæver, gør ondt, blive ømme og varme. Seneskeder og slimsække kan også blive angebet.

•  Stivhed og inflammationer i leddene : Morgenstivhed i leddene. Denne stivhed skyldes væskeopobning i og omkring leddene, når de er i hvile om natten. Ofte sker væskeophobningen bag knæene eller i anklerne. I løbet af dagen aftager stivheden. Dette skyldes at væsken forsvinder når leddet kommer i bevægelse.

•  Bevægelses hæmning: Dette kan skyldes hævelse eller smerter. Senere kan der opstå ødelæggelse af ledbrusk og ledkapsel.

Almensymptomer: Træthed, let temperaturforhøjelse og influenzalignende symptomer

Senere Symptomer (Efter flere år med sygdommen)

  • Smertende sår, der har svært ved at hele.
  • Hjerte- og lungesygdomme
  • Tørhed i mund og øjne
  • Nervebetændelse og symptomer som skyldes tryk på nerver.
  • Nyrerne påvirkes pga. udskillelse af inflammationsstoffer .

Årsagen til Leddegigt

Lægerne regner leddegigt for en autoimmun sygdom. I det følgende præsenteres forskellige alternative synsvinkler.

Teori 1 –  Leddegigt forårsages af Mycoplasma

Mycoplasma er organismer der er mindre end bakterier. De mangler en cellevæg og betragtes som en slags parasitter. Det er f.eks. Mycoplasma som forårsager kold lungebetændelse. Dr. Sabin, som opdagede polio vaccinen, var den første til i 1939 at rapportere et sammenhæng mellem leddegigt og mycoplasma. I et britisk studie fandt man at 2/3 af patienter med leddegigt havde en mycoplasma infektion. En  række læger bla. Dr. Thomas Brown, Dr. Mercola og Dr. Joel Wallach har anderkendt mycoplasma som en synlig årsag til leddegigt. Den indre årsag er ifølge Joel Wallach fejlernæring.

Teori 2 – Leddegigt skyldes B15 Vitamin Mangel

Biokemikeren Ernst T. Krebs havde sine egne teorier om leddegigt som han mente skyldes mangel på B15 vitamin også kaldet Pangaminsyre. B 15 er aldrig officielt blevet anderkendt som et vitamin men det har vist sig at være vigtig i tilførsel af ild til cellerne i kroppen. Mange sportsfolk har haft succes med at anvende Pangaminsyre til at forøge præstationer – hvoraf den mest kendte er Muhammad Ali.

Hvad der er mindre kendt er at Krebs behandlede med succes flere hundrede patienter der led at leddegigt med Pangaminsyre. Dette kan man læse mere om her.  Hans system er mere detaljeret beskrevet i bogen “Arthritis and its Tratment with PANGAMIC ACID”  

Leddegigt er en systemisk sygdom hvor hele kroppen er påvirket.  Årsagen til Leddegigt kan ifølge Krebs tit være fejl i enzymsystemet. Som en følge heraf bliver føden ikke tilstrækkeligt nedbrudt hvorved cellerne ikke kan optage nok næring. Endvidere bliver affaldsstofferne fra cellerne ikke iltet nok til at udskillelsesorganer som bla. nyrerne er i stand til at håndtere deres opgaver. Dette medfører at giftige partikler strømmer ud i blodet og irriterer kroppens membraner – især membranernerne på led er udsatte eftersom de bliver brugt meget.

Selvom bakterier ikke er den oprindelige årsag til leddegigt så kan en lokal infektion som er lokaliseret til bestemte dele af kroppen såsom bihuler eller tænder udløse leddegigt eller forværre en eksisterende leddegigt. Dette sker når den fokale infektion bliver spredt i kroppen – bla. gennem operation.

Krebs skriver at der var patienter med leddegigt hvor der havde ophobet så store mængder giftstoffer at der var så smertefuldt at arbejde med de angrebne steder at man var nødt til at anvende smertestillende midler eller kortvarigt nedtrappe behandlingen med pangaminsyre.

Erfaringen var helt klart at hvis bare behandlingen med pangaminsyre blev startet før leddegigtens degenererende virkning havde ødelagt eller gjort uopretteligt skade på vævet så var der ikke tale om nogen permanent leddegigt sygdom. Pangaminsyrens virkning er især synlig når nerverne, som styrer bevægelse, er beskadiget.

Krebs erfaringer var at Efter 1-2 ugers behandling med pangaminsyre dagligt og ved indsprøjtninger 1-3 gange ugeligt vil smertestillende midler sjældent være nødvendige i mildere tilfælde af leddegigt. Det er klart at man næppe kan opnå de samme resultater og ligeså hurtigt som Krebs hvis man kun tager B 15 vitaminet oralt.

Krebs anbefalede at man anvendte Calcium Pangamate eller Sodium Pangamate 2-3 gange dagligt oralt og desuden indsprøjtninger 1-3 dage ugeligt.

Da det kan vise sig vanskeligt at finde en læge som behandler med Calcium Pangamate indsprøjtninger  i dag, med mindre man er en hest. 

Studier i Pangaminsyre

Leddegigt patienter har vist sig at have lavere niveauer af pangaminsyre end kontrolgrupper.*3) (179) Et tilskud af pangaminsyre medfører nogen lindring af symptomerne på leddegigt.

I et dobbeltblindet studie*4) (180) bemærkede patienterne en subjektivt forbedring af deres symptomer ved et tilskud af 2 g calciumpantothenat dagligt. Patienterne oplevede at de ikke var stive så længe om morgenen, som de plejede at være. De kunne bedre bevæge sig og oplevede en lindring af smerterne.

Teori 3 –  Leddegigt er en form for Epstein-Barr Virus (EBV)

Lægerne regner leddegigt for en autoimmun sygdom. I modsætning hertil mener Anthony William (Forfatter til bogen ”Den Medicinske Seer”) at inflammationerne som opstår i leddene i virkeligheden beskytter mod angreb fra en form for de henved 60 forskellige former for Epstein-Barr Virus der findes. Leddegigt opstår når inflammationen bliver kronisk. Det er ifølge denne teori, Epstein-Barr Virusen der skaber de ubehagelige inflamationer og smerter i  knogler, led og nerver. Hvis man følger rådene i Anthony Williams bog, skulle man ifølge forfatteren kunne bliver fri for EBV i løbet af 3 – 24 måneder.

Se også: Epstein-Barr Virus – Den skjulte epidemi

Leddegigt og Fødevareintolerance

Ved leddegigt er det meget væsentligt at være opmærksom på hvad man spiser bla. m.h.t. fødevareintolerance. Ofte vil man kunne lindre men ikke kurere leddegigt ved at eliminere fødevarer som man er intolerant overfor efter en særlig plan. 

I  den første uge spiser man kun ting som det er usandsynligt at man er intolerant overfor såsom ris, spinat, salat mm. Derefter inkluderer man de fødevarer man normalt spiser gradvist – en af gangen for at se om man får allergiske reaktioner. Mælk er ofte involveret i denne form for gigt.

De fødevarer som forårsager en forværring af leddegigten bør man enten fuldstændigt eliminere fra kostplanen eller introducere dem gradvist gennem en rotationsplan.

Urter og Kosttilskud Mod Leddegigt

  B 15 Vitamin (Pangaminsyre)  Superenzymer hvis man har for lidt mavesyre. Mavesyre er nødvendig for at nedbryde maden og for at ødelægge skadelige bakterier. Hvis der er for lidt mavesyre hober bakterierne sig op i maven.

Folk der lider af leddegigt har ofte for store mængder mycoplasma og bakterier i maven som direkte kan skade led og andet væv, bla. tyndtarmens slimhinde. Derved slipper ufordøjede proteiner (allergener) igennem til blodet hvor de ikke hører hjemme. Dette sætter immunforsvaret i alarmberedskab. Hos nogle folk angriber immunforsvaret de af kroppens egne celler som ligner allergener. Dette kan udløse leddegigt. 

Et studie *6)  viste at 80 % af leddegigt patienter, som ikke var i behandling, havde for lidt mavesyre.

Man kan stimulere dannelsen af mavesyre ved at indtage et kosttilskud. Super Enzymes NOW er et godt og billigt produkt der indeholder betain hydroklorid  og fordøjelsesenzymer. Ingefær har ved videnskabelige forsøg vist sig effektiv mod leddegigt.

ingefær-mod-leddegigt
Ingefær mod Leddegigt

I et  studie  *7) deltog 28 patienter med leddegigt, 18 med slidgigt og 10 med muskel problemer. Patienterne fik dagligt tørret ingefær i en periode på 3 måneder til 2½ år. Forskerne kunne på  grundlag af kliniske observationer rapportere, at 75% af patienterne med gigt og 100% af patienterne med muskel problemer oplevede en lindring i smerte eller hævelse og at virkningerne var afhængig af dosis.

Med mindre man er allergisk overfor ingefær er det derfor en god ide at tage det som kosttilskud. En daglig dosis på 2-4 g tør pulveriseret ingefær (eller 20 gram frisk ingefær) er sikkert at indtage og kan være effektiv i behandlingen af leddegigt. Denne mængde ingefær kan let inkorporeres i kosten f.eks. i frisk frugt- eller og grøntsagsjuice.  Zink og kobber hjælper også mod leddegigt men eftersom længerevarende anvendelse af et af disse grundstoffer kan medføre underskud af det andet, er det bedst at tage dem sammen. Leddegigt patienter mangler i reglen zink, som er en stærk antioxidant. Adskillige studier har vist, at indtagelse af zink som kosttilskud har en mindre terapeautisk effekt for leddegigt patienter *2). Kobber salicylat er en form for aspirin, der har vist sig at være bedre til at reducere smerte og inflammationer hos leddegigt patienter, end standard aspirin præparater.*5) Selenium er der næsten ikke noget af i Danmarks undergrund. selenium er især vigtigt for at reducere produktionen af inflammatoriske prostaglandiner og leukotriener og forhindre vævsbeskadigelse som følge frie radikaler. Derfor vil det være godt at have Selenium med i sin mulitvitaminpille.Niacinamid kan hjælpe på mobiliteten af led som er ramte af gigt. Man må være bestemt på at der kan gå mange måneder før effekten er mærkbar. DHEA er forstadiet til kønshormonerne testosteron og  østrogen og har stor betydning for krop og sind. Efterhånden som man bliver ældre sker der et naturligt fald i DHEA. Længerevarende stress fremskynder denne proces.

Det kan meget vel være underskud af DHEA som er årsagen til leddegigt. Så har man denne sygdom så få lavet en test hos lægen. DHEA er på listen over forbudte stoffer og må ikke indføres i landet uden for EU. Man kan købe det fra Storbritanien,så længe de stadig er i EU, ved at søge på Dhea UK i google. De følgende kosttilskud anbefales af Anthony William til at dæmpe inflammationer fremkaldet af Epstein-Barr Virus. Curcumin er et aktivt stof i gurkemeje, som lindrer smerter ved at dæmpe inflammationer. I et studie var Curcumin mere effektivt til at behandle leddegigt end nogen kemisk medicin.*1). Brændenældeblade Denne velkendte plante indeholder nogle  alkaloider, som helt specifikt dæmper inflammation fremkaldt at Epstein Barr Virus. N-acetylcystein (NAC) er en aminosyre, der lindre smerter og dæmper inflammationer. MSM (methylsulfonylmethan er organisk svovl. Det er et stof, der lindrer smerter og dæmper inflammationer.

Metafysiske årsager til Leddegigt

Louise Hay skriver i sin bog “Sund i Sind – Sund i Krop at leddegigt kan have sin oprindelse i at man er kritisk overfor autoriteter – at man føler sig i den grad snydt.  Hun foreslår en bekræftigelse som

Jeg er min egen autoritet. Jeg elsker og værdsætter mig selv. Livet er godt. “

Noter:

*1) Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012;26(11):1719–25.*2) Pandley SP, Bhattacharya SK, Sundar S. Zinc in rheumatoid arthritis. Indian J Med Res. 1985;81:618-620.Simkin PA. Treatment of rheumatoid arthritis with oral zinc sulfate. Agents Actions Suppl. 1981;8:587-595.Mattingly PC, Mowat AG. Zinc sulphate in rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. 1982;41:456-457.*3) Barton-Wright EC, Elliott WA. The pantothenic acid metabolism of rheumatoid arthritis. Lancet. 1963;ii:862-863.*4)Anonymous. General Practitioner Research Group. Calcium pantothenate in arthritic conditions. Practitioner. 1980;224:208-211.*5)Sorenson JRJ, Hangarter W. Treatment of rheumatoid and degenerative disease with copper complexes: a review with emphasis on copper salicylate. Inflammation. 1977;2:217-238.Lewis AJ. The role of copper in inflammatory disorders. Agents Actions. 1984:513-519.*6) Kanerud L, Hafström I, Berg A. Effects of antirheumatic treatment on gastric secretory function and salivary flow in patients with rheumatoid arthritis. Clin Exp Rheumatol. 1991;9:595-601.*7) Srivastava KC, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Med Hypotheses. 1992;39:342-348.spacer height=”6px”]

Litteratur 

Krebs, Ernst Teodor “ARTHRITIS  and its Treatment with PANGAMIC ACID” John Beard Memorial Foundation, San Francisco, 1955.“Den Medicinske Seer” af Anthony William“Murray Michael T – Textbook of Natural Medicine”Louise Hay – Sund i Sind – Sund i Krop

 Udgivet d. Maj 2014 af Kristian