Lavement – Gør det selv tarmskylning el. Basti – Panchakarma

Et Lavement eller  tarmskylning er nyttig til at blive fri for affaldsstoffer, som hober sig op i tarmene og som kan give forstoppelse.

Tarmskylning indgår hyppigt som en del af en faste eller anden udrensningskur, f.eks. for psoriasis patienter.

Edgar Cayce anbefaler at man laver Lavement 3 gange  efter hinanden. Dette er beskrevet nærmere i hæftet “Psoriasis” – den naturlige, alternative behandling. Man kan købe hæftet gennem Dansk Edgar Cayce Selskab

Lavement Instruktion
Gør det selv tarmskylning

1. Tarmskylningbeholderen bindes til håndklædeholderen eller anden ophængningsmulighed, med en snor eller lignende, så den ikke falder ned. Ca. ca. 400 ml lunkent vand eller  anden væske hældes op i beholderen.

2. Luk først luften ud af slangen, så væsken står ved studsen. Dette gøres du ved først at holde indføringsstudsen opad, åbne for hanen og  føre slangen nedad mod gulvet indtil vandet i røret begynde at løbe ud. Luk så hanen. Nu er al luften ude, hvilket er smart, da du vil have svært ved at holde lavementet inde i tarmene, hvis der er luft tilstede.

3. Vaseline eller olie smøres på endetarmsåbningen og studsen.

Lavement gør det selv tarmskyldning
Et Lavement gives mens man ligger på venstre side

4. Læg dig på gulvet på venstre side. *1) Hvis du svinger højre ben over, så det er vinkelret på det strakte venstre som vist på illustrationen, går det lettere. Anbring studsen i endetarmen. Bed eventuelt en partner eller  rigtig god ven om at hjælpe. Du kan evt. ligge på et teltunderlag, som  er pakket ind i  plast, så det er nemt at rengøre.

5. Åbn ventilen, og lad nu væsken løbe langsomt ind i tarmen.

6. Når beholderen er tom, så lukkes ventilen og slangen trækkes ud. Det er vigtigt at ventilen lukkes så vandet fra tarmen ikke løber tilbage i beholderen og forurener denne.

7. Rul nu rundt, så du ligger på ryggen – gerne i mindst 10 min så væsken kan få tid til at virke. Du kan evt. ligge med en pude under sædet. Dette gør det lettere at beholde væsken inde i tarmene.

8. Gå på toilet og udtøm tarmen.

Hvor køber man Lavement udstyr ?

Beholder til tarmskylning som hedder PIC
Lavement beholderen PIC

 

Man kan finde Lavement udstyr i online butikker f.eks hos amazon.co.uk . Den model som hedder Pic, har en smart lukkemekanisme og er nem at hænge op på håndklædeholderen el. lignende. Det er den jeg selv foretrækker.

 

 

Kateter til tarmskylning
Kateter til Lavement

I de avancerede ayurvediske behandlinger som kaldes for panchakarma –  indgår der bla. tarmskylning. Her sætter man et kateter på Lavement beholderens studs. Derved kan man komme lidt længere op i tarmen, hvilket giver denne tarmskylning en langt kraftigere udrensende effekt og man risikerer ikke at lidt at vandet løber ud af anus. Ikke mindst af hygiejniske grunde er det smart at få fat i nogle engangskatetre. Prøv apoteket.

 

Gummikateter til tarmskylnings beholder
Gummikateter til Lavement beholder

Er det umuligt at at finde engangkatetre til tarmskylning, kan man hos mediquip.co.uk  købe gummi katetre  fra 8,5 – 15 ml i diameteren. En middelstørrelse på 1 cm vil sikkert passe til de fleste røvhuller.

Jo tyndere kateteret er jo længere tid tager et Lavement at udføre.

 

 

Stålbeholder til tarmskylning
Lavement beholder i rustfri stål

En Lavement beholder i rustfrit stål er nemmere at rengøre – specielt hvis man anvender et Avanceret Ayurvedisk Lavement med olie og honning eller et Kaffe Lavement  efter Gerson Terapien. eller som de anvendes i Budwig Protokollen.

Man skulle kunne bruge ovennævnte katetre fra midequip.co.uk sammen med stålbeholderen. Lukkemekanismen i stålbeholderen er dog lidt primitiv i forhold til PIC som jeg nævnte tidligere.  Man kan godt betjene stålkanden alene, hvis man sørger for et forsvarligt ophæng, så man ikke får den i nakken.

Sprøjte til tarmskylningg
Engangssprøjte til Lavement

Det skulle være muligt at få billige engangssprøjter på apoteket til tarmskylning. Ellers kan man få sprøjter hos hos mediquip.co.uk   på 100 ml som passer til deres katetre. Den er velegnet til olie og et mms Lavement.

 

Avanceret tarmskylning
MMS Lavement

Denne type Lavement er uovertruffen til at fjerne uønskede bakterier, patogener og små parasitter fra tarmen. Inden man bruger MMS anbefales det at man læser  grundigt  om  MMS Natriumklorit – Immunforsvarets Superbooster.

NB: Natriumkorit er godkendt til vandrensning og er ugiftigt til forskel fra klor.

Fremgangsmåde:

 1. Kom 2 dråber MMS i et rent og tørt glas, kom 2 dråber 50% citronsyre oveni, ryst det sammen, vent 20 sekunder
 2. Hæl 100 ml lunkent vand  oveni dråberne
 3. Sug hurtigt blandingen op i en sprøjte og sæt katetret på.
 4. Smør anus og kateterspidsen med vasaline eller olie
 5. Lig på venstre side som beskrevet overfor
 6. Før forsigtigt katetret 5-10 cm ind i anus
 7. Hæl lavementet ind i anus, idet du betjener sprøjten med højre hånd som holdes et stykke over kroppen.
 8. Hold nu katetret opad med venstre hånd .Træk dernæst sprøjten ud fra katetret med højre hånd. Kunsten er at undgå at der løber væske fra tarmen ind i sprøjten.
 9. Træk forsigtigt kateteret ud
 10. Tør anus med en serviet
 11. Rul nu rundt, så du ligger på ryggen. Lig med en pude under sædet i 10-20 minutter.
 12. Gå på toilettet når du trænger.

NB: Det er bedst at anvende kildevand, vand som er renset med kulfilter, grander vand eller vand renset på andre måder.

Klordioxid (ClO2) som er det aktive stof, er en flygtig damp. Hvis man laver MMS lavement med en åben lavement Beholder, vil det meste nå at fordampe i det lunkne vand.

Ayurvedisk tarmskylning
Lavement og Panchakarma Kur

I Ayurveda indgår Lavement  som en vigtig del af en berømt udrensningskur som kaldes Panchakarma. I en panchakarma kur vil man traditionelt først få Abhyanga (massage af hele kroppen og  swedhana( svedningsterapi) . Disse procedurer løsner kroppens toxiner. så de løber ud i tarmene og efterfølgende fjernes ved basti som et Lavement hedder på Hindi . Et ayurvedisk Lavement kan bestå af diverse urteafkog, honning og ghee og er rosinen i pølseenden i en  panchakarmakur.

Folk valfarter til Panchakarma i Kerala i Sydindien, men kuren er også tilgængelig herhjemme. Inden man melder sig til en panchakarmakur, er det vigtigt forinden at sikre sig at Basti dvs Lavement indgår i kuren. Uden basti kan man ikke nemlig ikke kalde kuren for panchakarma og effekten er næppe større end almindelig oliekropsmassage. 

Triphala Basti  – Ayurvedisk Lavement Afkog

Man kan lave sin egen ayurvediske basti lavement. Denne passer til alle ayurvediske konstitutioner og har en langt dybere virkning end vand alene.

Triphala Basti

 • Kom 35 g Triphala pulver i 1,2 l vand
 • Kog blandingen ved lavt blus indtil der er 300 ML tilbage.
 • Si urterne fra
 • Tilføj 50 ml Sesamolie
 • Tilføj 25 ml Ghee (klaret smør)
 • Tilføj 25 ml Honning
 • Tilføj 1/4 ts Salt (Traditionelt bruger man kliippesalt men man kan istedet bruge f.eks. havsalt)

NB. Bland ingredienserne i nævnte rækkefølge således at Ghee’n bliver flydende og honningen ikke kommer i alt for varmt vand. Blandingen skal have nogenlunde kropstemperatur når den administreres.

Olie Basti – Ayurvedisk Lavement

I en professionel  panchakarma behandling vil man normalt få Lavement dagligt – skiftevis med urteafkog og med olie. Det er for kraftigt hvis man tager Lavement med urteafkog hver dag. Man vil normalt bruge en olie som er medicineret med urter, men for begyndere kan man anvende ren sesamolie.

Fremgangsmåde

 1. Opvarm sesamolie til 100 grader. Dette modner olien så den bedre kan gennemtrænge huden. Man kan gøre dette dagen i forvejen.
 2. Når olien skal anvendes opvarmes den til kropstemperatur.
 3. Fyld 50 ml olie i en sprøjte og sæt katetret på
 4. Smør anus og kateterspidsen med vasaline eller olie
 5. Lig på venstre side som beskrevet overfor
 6. Før forsigtigt kateret 5-10 cm ind i anus
 7. Hæl lavementet ind i anus idet du betjener sprøjten med højre hånd som holdes et stykke over kroppen.
 8. Hold nu katetret opad med venstre hånd .Træk dernæst sprøjten ud fra katetret med højre hånd. Kunsten er at undgå at der løber olie fra tarmen ind i sprøjten.
 9. Træk forsigtigt kateteret ud
 10. Tør anus med en serviet
 11. Rul nu rundt, så du ligger på ryggen. Lig med en pude under sædet i 10-20 minutter.
 12. Gå på toilettet når du trænger.

Udstyret sterialiseres efter brug.

Noter:

*1)I Ayurveda lærer man at man skal ligge på venstre side, når man modtager lavement. Derved bliver det lettere at få lavementet op i tyktarmen, som løber ned i venstre side.

Udgivet d. 12/7 – 2014 Kristian