L-Carnitin Acetyl L-Carnitine ALC ALCAR CarniMax

L-Carnitin – Transportled for Hjertets Energiforsyning

L - Carnitin
L-Carnitin Molekyle

L-Carnitin er et vandopløseligt vitaminagtigt stof, som er nødvendigt for omdannelse af fedt til energi. Foruden knoglerne findes der mest L-carnitin i hjertet.

Cellens evne til at udnytte fedtsyrer som en kilde til brændstof, er afgørende for at optimere produktionen af ATP ved hjælp at mitokondrierne (hvor forbrændingen sker) i hjertecellerne og dermed sikre at hjertet fungerer korrekt.

L-carnitin fungerer som transportled mellem cellefabrikken (mitokondrierne) og cellens energiafdeling. L-carnitin leder således fedtsyrerne, som befinder sig udenfor cellemembranerne, ind i cellens mitokondrier.

Selvom denne mekanisme er vigtig for alle muskelceller, er den kritisk for hjertet fordi hjertemusklen får ca. halvdelen af sit energibehov dækket af fedtsyrer som brændstof. I modsætning hertil forbrænder andre muskler især kulhydrater. For den konstant pumpende hjertemuskel er carnitin derfor en af de mest kritiske celle brændstoffer.

Det er således ikke overraskende, at mange kliniske undersøgelser har dokumenteret den store værdi af et carnitin tilskud til forbedring af hjertets pumpefunktion og ydelse.

L-Carnitin gavner også de elektriske celler i hjertet, og et tilskud har vist sig at bidrage til at normalisere forskellige former for uregelmæssig hjerterytme. Det har desuden vist sig at et tilskud på 1-2 g carnitin dagligt kan reducere hyppigheden af hjertekrampe.

L-Carnitin findes mest i mækeproduktor og rødt kød. Kroppen kan selv producere L-carnitin af aminosyrerne lysin og metionin, hvis der er tilstrækkeligt med C vitamin.

Dyreforsøg har vist at mangel på L-carnitin medfører akut og kronisk iltmangel i hjertemusklen. Et tilskud af L-carnitin genetablerer forbrændings evnen.

En relativ mangel fordi kroppen producere for lidt selv, eller et forøget behov for Carnitin ses i reglen altid hos patienter med Åreforkalkning af hjertekranspulsårerne, og hos patienter med en svag hjertemuskel (kardiomyopati).

Et tilskud vil kunne genetablere energistofskiftet og forhindre hjertesvigt og forfedtning af hjertet. Alle patienter med iltmangel i hjertet burde tage mindst 200-600 mg L-carnitin hver dag. For patienter som er ude af stand til selv at producere L-carnitin, kan dagsdoser på ca. 1 g opretholde et normalt fedtstofskifte. Tilsyneladende er et tilskud af carnitin helt uden skadelig virkning, selv i doser på 5 g, men dette bør der forskes yderligere i før man kan være sikker.  

I et dobbeltblindet forsøg medførte et dagligt tilskud af 500 mg propionyl L-Carnitin en stigning på 26 % i arbejdskapacitet efter seks måneder.

I et andet studie *1) viste en daglig indtagelse af 2 gram L-carnitin i 22 uger, en bemærkelsesværdig gunstig indflydelse på  blodtrykket. 

Acetyl L-Carnitin mod Depression

Acetyl L-Carnitin er en speciel letoptagelig form for L-Carnitin som er i stand til at krydse blod-hjerne barrieren, som beskytter hjernen mod skadelige stoffer i blodet.

Mange af de ældre har depressioner ,som ikke direkte kan relateres til de tab de har i deres liv,  men mere til biokemiske ændringer i hjernen, som er forbundet med aldring.  L-Carnitin er essentiel for at mitokondrierne kan omsætte fedt og forsyne cellerne med energi. Disse processer fungerer mere træge med alderen, hvilket medfører at  mitokondrierne degenererer. Acetyl L-Carnitin er en stimulans for hjernen da det skaber energi i alderdomssvækkede celler, hvilket er blevet påvist i studier. *2). Der er også studier *3) der tyder på at Acetyl L-Carnitin kan hjælpe yngre mennesker med depressioner.

Bivirkninger ved L-Carnitin

Ifølge Anthony Wiliam (Den medicinske Seeer) virker L-Carnitin som brændstof for alle former for herpesvirus såvel som andre typer virus. Han advarer også mod L-Carnitin hvis man har kræft. Han anbefaler derfor at man ikke tager stoffet som koncenterert kosttilskud.

Konkluson: Med mindre du har hjerteproblemer, så hold dig langt væk fra L-Carnitin.

Noter

*1)  (Clinica Terapeutica 144 [1994]: 391). *2) Garzya G, Corallo D, Fiore A, et al. Evaluation of the effects ofL- acetylcarnitine on senile patients suffering from depression. Drugs Exp Clin Res. 1990;16:101-106.   Tempesta E, Casella L, Pirrongelli C, et al. L-acetylcarnitine in depressed elderly subjects. A cross-over study vs placebo. Drugs Exp Clin Res.1987;13:417-423. *3)  Zanardi R, Smeraldi E. A double-blind, randomised, controlled clinical trial of acetyl-l-carnitine vs. amisulpride in the treatment of dysthymia. Eur

Udgivet d. 5 Maj 2017 af Kristian