Karela, Bitter Agurk, Bitter Melon, Momordica charantia – Bedre end Insulin

Karela – Bitter agurk er en tropisk, medicinsk slyngplante. Karela er er navnet på hindi. På dansk hedder planten bitter agurk, momordica charantia på latin, karavella på sanskrit og bitter melon på engelsk. Man bruger planten som mad og medicin i store dele af verden.

Karela er en meget bitter grønsag, men i modsætning til andre bitre urter, forøger den ikke luft (Vata) elementet i kroppen. Den vokser i tropiske områder i Amerika, Afrika og Asien. I den indiske stat Kerala er klimaet perfekt til at dyrke Karela. I modsætning til Nordindien hvor man koger Karela så er grønsagen så mild i smagen i  Kerala at man spiser planterne rå som almindelige agurker- endda uden at skrælle dem. Det kan man nok kun gøre i Kerala.

Karela - Bitter agurk
Karela – Bitter agurk

Karela er et kendt middel i ayurveda til at regulerer blodsukkeret. Stoffet Charantin modvirker Hypoglykæmi  (for lavt blodsukker) og polypeptide P modvirker for højt blodsukker mere effektivt end insulin uden dennes bivirkninger. (Murray 1992). Amazon indianerne har i århundrede brygget te på bladene for at kurerer diabetes.

Bitterstofferne i Karela fjerner slim (Kapha) som modvirker at bugspytkirtlen fungerer for personer med diabetes og stimulerer fordøjelsesilden så den bedre kan omsætte fedtstoffer og sukker effektivt. Karela reducerer sukker i blod og urin ved at reducere insulin resistens.

Fordøjelse

Karela har en stærk antihelmintic virkning på tarmene – dvs. fjerner parasitter og skadelige bakterier fra fordøjelseskanalen uden at skade tarmene. Planten reducerer endvidere inflammationer i tarmene.

Kontraindikationer

Eftersom planten (specielt frøene) er et traditionelt abortfremkaldende middel er det ikke en grønsag for gravide. Det er dokumenteret at indtagelse af planten nedsætter frugtbarheden i mænd og kvinder. Det kan derfor ikke anbefales at indtage planten hvis man arbejder aktivt på familieforøgelse. Eftersom Karela nedsætter blodsukkeret er den kontraindikeret for folk med for lavt blodsukker. 

Alle dele af planter har vist sig at have antibakteriel virkning, men ikke mod svamp. Man kunne godt forestille sig at i det lange løb vil Karela også fjerne gavnlige bakterier i maven og dermed bane vejen for vækst af svamp og candida. Der er derfor anbefalesværdigt at  for hver måned man indtager midlet så holder man en uges pause. Man kan så indtage nogle probiotics for at genopbygge tarmfloraen.

Fra Himalaya Herbal Healtcare kan man få kapsler som indeholder et økologisk ekstrakt af bitter agurk.

Bitter agurk (Ø)

Udgivet d. 15/7 – 2016 af Kristian