Ayurveda – En Introduktion til Livets Videnskab

Ayurveda 

En introduktion

Ayurveda betyder livets (Ayur) videnskab(veda). Det er et omfattende lægevidenskabeligt system, som har været praktiseret i tusinder af år i Indien, Sri Lanka og Pakistan. 

Ayurveda er en livsvidenskab som vedrører de fine energier som findes i alt levende, uorganisk såvel som vore tanker, følelser og handlinger. Den enkeltes konstitution er baseret på et særligt forhold mellem de tre grundlæggende energier som kaldes de 3 doshaer.

De 3 doshaer Vata, Pitta og Kapha

I Ayurveda kan kroppens elementer opdeles i 3 hovedgrupper også kaldet doshaer: Vata, Pitta og Kapha.

 VPK

  Her er de 3 doshaer vata, pitta og kapha illllusteret

Disse doshaer kendes også i Thailandsk og Tibetansk medicin. De gamle grækere brugte et lignende system med 4 elementer.

For at forstå Ayurveda og tænke ayurvedisk må du sætte dig ind i, hvordan vata, pitta og kapha energierne kommer til udtryk i dit liv.

VATA (Luft og Rum) styrer al bevægelse i kroppen, vores nervesystem og mentale liv. Vata styrer også al bevægelse i hele universet. 

 storm2

 

 I naturen er det vata som giver storm og orkaner.

KAPHA(Vand og Jord) er kroppen som vi ser den med dens faste ydre form og indre væsker og blod.

 

sneNedbør som sne og regn er et kapha fænomen kombineret med vata som er den der bevæger. 

PITTA (Ild) styrer fordøjelsen og stofskiftprocessen og er involveret i alle forvandlingsprocesser i kroppen. Pitta er også involveret i at fordøje sanseindtryk. 

 

vulkanI naturen forårsager Pitta vulkanudbrud i samklang med Vata som styrer ildens bevægelse, lavastrømme mm. Pitta styrer alle processer i universet.

 Se også:

De 6 konstitutionstyper i ayurveda

Udgivet  d. 1/6 2014 af Kristian