Hormoner i balance – det er vigtigt for alle – også selv om mænds og kvinders hjerner er forskellige. De centre i hjernen, som fremmer følelser og affektion, er stærkere hos kvinder. Ifølge den ayurvediske læge Dr. Bhate har mænd generelt en stærkere lever, mens kvinder har et stærkere hjerte. Eftersom kvinders sundhed er mere afhængig af hormonbalancen end mænd, så bliver de også mere påvirket af giftstoffer og udsving i hormonbalancen end mænd gør. En underaktiv skjoldbruskkirtel vil f.eks. påvirke kvinder 15 gange så meget som mænd.
Når dine hormonniveauer er I balance, hverken for høje eller for lave, føler du dig på toppen. Men når de er i ubalance, bliver de ligesom skolens onsskabsfulde piger og gør dit liv elendigt. Den gode nyhed er at det er let at balancere hormonerne.
I de forskellige faser i en kvindes liv bla. i puberteten under graviditet og i overgangsalderen, sker der essentielle ændringer i de vigtige hormoner. Sammen med østrogener udgør progesteron de vigtigste kvindelige kønshormoner. Østrogenerne fungerer i en indbyrdes balance med progesteron. Hvis hormonerne komme ud af balance, vil det give forskellige symptomer.
Årsager til hormonelle ubalancer
Premenopausen (Starter ca. midten af 30’erne)
Premenopausen *5) indtræder når kvinden er omkring midten af 30’erne ved at der sker et dramatisk fald i progesteronniveauet. Som en følge heraf sker der en relativ stigning i østrogenerne i forhold til progesteron.
Disse hormonelle forandringer kan gøre at der dukker diverse symptomer op i denne periode, eller at eksisterende symptomer forværres. Frugtbarheden daler og menstruationerne bliver måske mere uregelmæssige, eller der bliver længere tid mellem dem, fordi der sker ændringer i hormonbalancen. Manger kvinder oplever begyndende knogleskørhed og at de har sværere ved at blive gravide pga. for lav produktion af progesteron.
Manglende ægløsning
I premenopausen vil kvinder ofte have cyklusser uden ægløsning. De producerer nok østrodial til at få menstruataion, men pga. den manglende ægløsning får de progesteronmangel. Dette er grundlaget for østrogendominans. Det er værd at bemærke at forskning viser at kvinden kan miste op til 4 % af knoglemassen ved en enkelt manglende ægløsning.
Hvordan ved man om man har ægløsning ?
Hvis man udvikler PMS,vægtforøgelse, ømme bryster o.lign symptomer på østrogendominans i de sidste 14 dage før menstruation, har man sandsynligvis ikke haft nogen ægløsning. Man kan tjekke hvorvidt man har ægløsning, enten ved en ægløsningsprøve eller ved at måle sin temperatur hver morgen. Temperaturen stiger med ½ grad når der er ægløsning. Hvis der ikke er nogen ægløsning, kan man anvende kyskhedstræets bær eller bioidentisk progesteron for at afbalancere stigningen af østradiol.
Nogle kvinder oplever først PMS symptomer som migræne og cyklisk hovedpine når de er i midten af 30’erne eller at symptomerne forværres eller optræder hyppigere. Mange kvinder får underlivsproblemer såsom fibromer i lovmoderen eller cyster på æggestokkene.
Af andre mulige symptomer kan nævnes hedeture, bryster som er ømme eller knudrede, forøget væskeophobning som resulterer i vægtstigning. Ofte kommer der også nogle psykiske symptomer såsom søvnløshed, angst eller depressioner.
Se også: BHI Calming mod søvnløshed og angst
Overgangsalderen (Perimenopausen) (Starter ca. midten af 40’erne)
Kvindens overgangalder er en periode indtil menopausen. Menopausen er tidspunktet hvor menstruationerne ophører. Overgangsalderen kaldes også klimakteriet. Det er en periode, hvor kvinden ligesom i tidligere faser vil være præget af de hormonelle forandringer, der sker i hendes krop. Denne fase vil normalt begynde når kvinden er i midten af 40’erne og den kan vare fra 2 til 10 år.
Overgangsalderen starter i reglen med, at menstruationerne bliver uregelmæssige, idet nogle bløder hver 14. dag, mens andre kun får menstruation hver anden eller hver tredje måned.
Når menstruationerne bliver uregelmæssige skyldes det, at ægløsningen ikke fungerer, som den skal. Derfor dannes heller ikke så meget progesteron mere (progesteron ses især efter ægløsning og frem til menstruation). Efterhånden bliver der også produceret mindre østrogen.
Det sker også ofte at kvinder oplever at blødningerne bliver hyppigere og kraftigere. Et norsk studie *1) viste at sådanne kvinder kan have dobbelt så højt niveau østradiolniveau som kvinder på samme alder, der har regelmæssige og normale blødninger.
Andre symptomer på overgangsalderen:
- Pludselige hedestigninger og svedeture og specielt i ansigtet, men som kan opleves over hele kroppen. Hun kan også opleve en rødmen over det meste af kroppen.
- Søvnløshed
- Ledsmerter
- Psykiske symptomer, depresssion, angstanfald
- Humørsvingninger, irritabilitet,
- Sårbarhed overfor stress. Hvis stressniveauet bliver for højt bliver der produceret mere cortisol, som dannes af progesteron.
- Eftersom slimhinderne i skeden og i blæren bliver tyndere og mister fugtighed og smidighed, kan det give problemer som smerte, svie, kløe, udflåd og problemer ved sex. Nedsat seksualitet, pga. manglende lyst, tørhed i skeden. mm.,
- Vandladningsproblemer i form af urge-inkontinens (pludselig opstået vandladningstrang).
- Blærebetændelse
- Knogleskørhed: Forskning tyder på at knoglerne bliver vedligeholdt af at samspil mellem østrogen, og progesteron som forhindrer knoglenedbrydningen, og som dermed forhindrer osteoporose. Jo tidligere man kommer i overgangsalderen, des større er risikoen for knogleskørhed.
- Hjertebanken, hjerte_Karsygddomme. Kvinder er ret beskyttede mod hjerte-kar-sygdomme før overgangsalderen. Når der bliver mindre progesteron, er der en forøget risiko for højt blodtryk, samt blodpropper i hjerte og hjerne ved forkert livsstil. En af årsagerne er at især det ’dårlige’ kolesterol LDL stiger, hvorved der er forøget risiko for at det aflejrer sig i blodkarrene. Østrogenet øger det ’gode’ kolesterol HDL.
Det er disse ændringer i hormonerne østradiol og progesteron der giver symptomer, som kvinden kan opleve i overgangsalderen. Som sagt så fungerer østradiol i en indbyrdes balance med progesteron.
Se også: Osteoporose Dråber mod Knogleskørhed
Et højt østradiolniveau i overgangsalderen kan være en medvirkende årsag til at ubalancen breder sig til andre områder så der f.eks. opstår problemer med blodsukkeret, stofskiftet eller autoimmune sygdomme.
Postmenopausen (Starter i gennemsnit ved 52 års alderen)
Postmenopausen begynder når det er et år siden man havde sin sidste menstruation.
Man kan selvfølgelig først vide, om menopausen er indtruffet, når der er gået en vis tid, og man har vedtaget, at der skal gå et år, før man kan vide sig nogenlunde sikker på, at det er slut.
Menstruationerne stopper fordi der ikke er flere ægceller tilbage i æggestokkene. Straks når ægcellerne slipper op, sker der et drastisk fald i den mængde hormoner som æggestokkende producerer.
Mens nogle kvinder hurtigt mærker en forskel når menstruationerne stopper, så kan der for andre kvinder gå flere år uden at de mærker nogen forskel fra den foregående fase, idet de har de samme symptomer med hedeture m.m.
I postmenopausen som varer 2-10 år, stiger risikoen for at kvinden kan lide af hjerte/karsygdomme og alle de andre sygdomme som er nævnt i tidligere faser. Dette er hovedsagelig en følge af for lidt progesteron. Sædvanligvis vil symptomerne aftage gradvist, i takt med at kroppen bliver vant til at de månedlige udsving ikke finder sted mere.
Efter at de nævnte symptomer er holdt helt op – og det sker for de fleste kvinder i starten eller midten af 50’erne, hersker der ikke nogen nævneværdig ændring i hormonniveauerne. Man har stadig brug for hormoner, til at vedligeholde kroppens funktioner. Hvis man har haft en dominans af østradiol i tidligere faser, så vil man også mangle progesteron i denne fase
Generende symptomer for ældre kvinder
Selv om man er sluppet for svedeture og hedestigninger så kan man opleve en del gener i underlivetsom skyldes forandringer i slimhinderne. Betragter man skedeslimhinden i mikroskopet hos yngre og ældre kvinder, kan man se den enorme forskel i tykkelsen. Hos ældre kvinder, (især meget spinkle) der ikke længere producerer så meget østrogen (især østriol) er slimhinden tynd, sart og tør og til tider letblødende. Man taler om ”sandpapirsfornemmelse”.
Slimhinder i livmoderen og urinrøret bliver også tyndere, og kvinder, der er nået overgangsalderen, kan derfor opleve problemer med holde på vandet, Ældre kvinder lider derfor langt mere af såkaldt trængnings-inkontinens (urgeinkontinens – ”når jeg skal, så skal jeg”) og blærebetændelse end yngre. Her er problemet stressinkontinens (Det vil sige, at man kommer til at tisse lidt, når man hoster, nyser, hopper, løber etc.).
Hormoner i Balance i Overgangsalderen
Overgangsalderen behøver heldigvis ikke af være den endegyldige afsked med ungdommens vitalitet, da man kan gøre meget for at bevare sin kraft med sund livsstil og nogle få velvalgte naturlige midler.
Hos de fleste kvinder forsvinder de klimakterielle symptomer i løbet af et par år. Hos andre kan de vare i årtier. Det er en klar fordel at anvende nogle naturlige midler til at dæmpe generne – specielt hede-og svedeture.
Mens lægernes hormonbehandlinger kan give bivirkninger som blødningsforstyrrelser, hovedpine og vægforøgelse og i sjældne tilfælde blodprop i benet, så er der ingen bivirkninger ved bioidentisk hormonbehandling, som bliver udført af en kvalificeret behandler.
Fordele ved Hormoner i Balance i Overgangsalderen
- Fjerner hede stigninger og svedeture
- Normaliserer slimhinderne i skeden og urinveje,
- Modvirker tørhed i skeden
- Hjælper på vandladningssymptomer
- Modvirker knoglenedbrydningen
- Forebygger brystkræft
- Forøger livskvaliteten
Læs videre her:
Naturlig Hormon Terapi og Bioidentisk Progesteron
Danske lægers brug af Alien Pseudo Hormoner Forøger Kræftrisiko
I Danmark udsættes tusindvis af kvinder, som er i overgangsalderen, for en kræftrisiko hvert år ved pseudohormoner som f.eks. Provera. Det er midler som er fremmede for kroppen og hvor man ikke kender rækkevidden af bivirkninger.
Dette finder sted selv om der i dag er solid forskning, som dokumenterer at bioidentisk progesteron eliminerer risikoen for at pådrage sig cancer ved hormonbehandling, fordi lægerne ignorerer den pågældende forskning.
I udlandet kombineres hormonbehandling af kvinder i overgangsalderen med bioidentisk progesteron, hvorved kræfrisikoen elimineres.
E3N – Studiet – Naturlig Progesteron – et sikkert middel
Det franske E3N-studie, omfatter 80.377 kvinder i overgangsalderen, som blev fulgt igennem 18 år viste følgende:
De kvinder der fik østradiol sammen med pseudo hormonet dydrogesterone, havde 16 % øget risiko for brystkræft.
De kvinder, der fik østradiol sammen med pseudo hormoner i progestin gruppen, havde 69 % øget risiko for brystkræft.
De kvinder, der fik østradiol alene, havde 29 % øget risiko for brystkræft.
De kvinder, der fik østradiol sammen med det naturligt bioidentiske progesteron, havde en øget risiko på 0 %.
Denne behandling får danske kvinder ikke tilbudt af lægerne.
E3N studiet *2) og flere andre viste også, at man ikke bør tage østradiol uden samtidigt at få progesteron.
Pseudo hormoner som progesteroner, såkaldte gestagener, anvendes i p piller og af lægerne herhjemme til hormonbehandlinger til kvinder i overgangsalderen. Studier har vist at pseudo hormon gestagen Provera giver farlige bivirkninger.
WHI Studiet – Dødsdommen over Pseudo Hormoner
The women’s Health Initiative udførte under NIH (National Institute of Health) et enormt studie) *3) på 40 forskellige klinikker overalt i USA i 1993. Der deltog 16 608 kvinder fra 50 til 79 år, som havde passeret menopausen. Baggrunden var at man ville teste pseudo hormoners virkninger på kvinders helbred. Det specielle ved dette studie var at det ikke blev finansieret af medicinalindustrien, men af uafhængige kilder og derfor nok er mere troværdig.
I den primære del af studiet, tog halvdelen af kvinder Prempro *4) mens den halvdel tog placebo. I den sekundære del af studiet, deltog kvinder som havde fået fjernet livmoderen. Her tog kvinderne enten Premarin (hestepis) eller placebo.
Studiet var dobbelt blinded, dvs. hverken kvinderne som deltog eller videnskabsfolkene vidste, hvem der fik hvad.
Positive resultater:
- Prempro reducerede antal tyktarmskræft tilfælde med 37 %.
- Prempro synes at mindske udviklingen af Osteoporose (Knogleskørhed) med 5 færre tilfælde ud af 10.000 kvinder.
Negative resultater:
- Prempro forøgede risikoen for invasiv brystkræft med 26 % efter 4 år. Risikoen synes at være akkumulerende.
- Prempro forøgede risikoen for hjertesygdomme i ellers sunde kvinder med 29 % i gennemsnit og med 81% i det første år.
- Prempro forbedrede på ingen måde de kognitive funktioner men fordoblede risikoen for at udvikle demens – herunder Alzheimers sygdom.
- Prempro ikke havde nogen som helst gunstige virkning på livskvaliteten og den generelle helbredstilstand som sådan.
- Prempro forøgede antal slagtilfælde med 41 %
- Prempro fordoblede antal blodpropper i lungerne og benene
- Prempro forøgede tilfælde af urininkontinens
- Premarin forøgede signifikant antal slagtilfælde
Det var meningen at studiet skulle vare i 8½ år. Imidlertid valgte man at indstille det primære studie efter 5 år, og fordi beviserne for Proveras bivirkninger var så utvetydige, at det ikke var forsvarligt at fortsætte. Det sekundære studie hvor man kun undersøgte pseudo hormonet Premarin fik lov at køre i 7 år, før det blev instillet.
Medicinalindustrien havde i 40 år bildt befolkningen ind at pseudo hormonerne Premarin og Provera (eller Prempro) var ligeså godt som naturlige hormoner, uden at det nogensinde var blevet undersøgt ordentligt. Efter Whi studiet var medicinalindustrien ikke længere i stand til fordreje sandheden i sin favour og salget af Prempro styrtdykkede med 74 %.
Premerin og Provera blev ikke trukket tilbage. Istedet fik produkterne lov til at blive på markedet i en fortyndet udgave, selvom man ikke undersøgte, om denne udgave ville være mere sikker at bruge.
Bioidentiske hormoner var ikke med i WHI studiet, med det er lykkedes medicinalindustrien at trække dem med i faldet, fordi man i årtier har bildt lægerne og befolkningen ind at pseudohormonerne svarer til de naturlige hormoner som kroppen selv producerer.
Man kan også udlede af det primære studie,at pseudo hormonet provera med dets bivirkninger er et helt andet stof end naturligt progesteron, som ikke giver bivirkninger.
NB: Hvis din læge siger at Provera er næsten det samme som det naturlige progesteron så skynd dig at skifte læge !!!
Virker Bioidentiske Hormoner Altid ?
De symptomer, som er omtalt tidligere, behøver ikke nødvendigvis at være fremkaldt af overgangsalderen. De kan i stedet være forårsaget af fødevareallergi, leversvigt, binyretræthed, nedsat skjoldbruskkirtelfunktion eller en virusinfektion. Tørhed i skeden er ikke altid et symptom på at kvinden er i overgangsalderen man kan også skyldes binyretræthed. Senere stadier af Epstein-Barr Virus kan give symptomer som hedeture og hjertebanken
Anthony William mener ifølge sin bog ”Den medicinske seer ” at hormonbehandling kan virke undertrykkende på immunforsvaret fordi hormoner er steroider. Han foreslår derfor en række fødevarer. urter og kosttilskud til at bringer balance i hormonerne.
Se også:
» Klimaktheel – Overgangsalderens Hovedmiddel (Homøopatisk Kompleksmiddel).
» Epstein-Barr Virus – den skulte epidemi
» Overgangsalderen – Alternativ Behandling
*1) » Moen MH et al.: “Menometrorrhagia in the perimenopause is associated with increased serum estradiol.” Maturitas 2004; 47 (2):151-5.*2) » Fournier A et al.: ”Unequal risks for breast cancer associated with different hormone replacement therapies: results from the E3N cohort study.” Breast Cancer Research and Treatment, Jan. 2008.*3) » Rossouw JE et. All (Jul 2002). “Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results From the Women’s Health Initiative randomized controlled trial”.*4) Prempro er en forkortelse af Premarin og Provera. Premarin fremstilles af urinen fra gravide hopper og Prevera er syntetisk. Midlet anvendes ikke i Danmark. *5) » http://www.eurekaselect.com/106485/chapter/the-endocrinology-of-perimenopause—new-definitions-and-understandings-of-hormonal-and-bone-change
Litteratur:
Hormonbalanse med Naturlige Hormoner, Dr. Leif Ims, 2013 Futhark Forlag
Håndbog i Naturlig Hormonbehandling – Dr. John R. Lee Futhark Forlag
Naturlig Hormonterapi Anette og Jens-Ole Paulin – 2014, Vingholm Forlag
Stay young & Sexy with Bio-Identical Hormone Replacement – Jonathan V. Wright & Lane Lenard 2010
“Den Medicinske Seer” af Anthony William
Udgivet d. 2 Feb 2016 af Kristian