Hjerteanfald/Akut myokardieinfarkt /Blodprop i Hjertet/ Akut Førstehjælp

Hjerteanfald /Blodprop i Hjertet

Hjerteanfald er meget udbredt i den vestlige verden. De fleste af dødsfaldene ved hjerteanfald forekommer, før patienten når til hospitalet. Omkring 25 procent af dødsfaldene forekommer indenfor 10 minutter efter at symptomerne indtræder.

Patienter  i høj risiko gruppen omfatter midaldrende mænd med forhøjet blodtryk, diabetes, forhøjet kolesterol eller triglycerider. En person som har røget meget, og / eller allerede lider af hjertekrampe (angina pectoris.)  .

Et hjerteanfald skyldes sædvanligvis en blodprop i hjertet (akut myokardiainfarkt), forårsaget af åreforkalkning, der helt eller delvist blokerer en af de kranspulsårer, som forsyner hjertemusklen med blod. Blodproppen medfører, at en del af hjertemuskelen ikke længere får sin blodforsyning. Dette er den alvorligste af de former for hjertesygdome (iskæmiske hjertesygdomme) som skyldes blodmangel til hjertemusklen.

En blodprop ses hyppigst i det venstre hjertekammer, som pumper blod ud til hele kroppen. Når en kransåre pludselig lukkes til af en blodprop ,opstår der lokal iltmangel (iskæmi) hvilket kan medføre at noget at hjertets væv dør.  Det beskadigede område (infarktområdet) omdannes efterhånden til fast arvæv/bindevæv.  Dette område er herefter passivt, dvs. det kan ikke deltage i hjertets sammentrækning. Som følge heraf nedsættes hjertets arbejdsevne.

Blodprop i Hjertet
Sund Hj. muskel –  skadet Hjertemuskel

 

 

Kranspulsåre

 

Blodprop

 

 

 

 

 

Symptomer for Hjerteanfald

Nogle oplever i dage eller uger op til et hjerteanfald at de mister styrke i venstre arm.

Hvis en del af hjertemusklen dør, vil det normalt forårsage pludselige brystsmerter med udtråling til en af armene. Patienten kan være meget dårlig og opleve uro, feber, åndenød , blålige læber og have lavt blodtryk. Der kan være  kvælningsfornemmelse. Personen  kan også være badet i sved, kridhvid i ansigtet,  fjern og evt. bevidstløs

Smerten er generelt alvorlig og langvarig og beskrives som utålelig, knugende, sammensnørende, hvor det føles som om brystet sprænges o. lign. med en følelse af forestående dødskvaler eller undergang.  Smerten kan fortsætte i timevis. Den kan være begrænset til brystet, eller det kan føles i den øvre mave eller stråle nedad venstre eller højre arm, op i venstre kæbe eller hoved, eller til ryggen  udfor venstre bryst. Senere kan den venstre hånd svulme op og det kan være smertefuld at bevæge den.          

Hjerteanfald – Akut Førstehjælp

1 – Berolig personen og få ham eller hende til at sætte sig ned, læne sig bagover og hvile sin ryg mod en væg eller stoleryg så hovedet og skuldrene får støtte og knæene er bøjede.

2 – Få alle personer ud af rummet som bare er der af nysgerrighed da patienten har brug for så meget ilt som muligt og at snakke så lidt som muligt – især ikke med bekymrede folk. 

3 – Placer personens fingere i øvelsen livredderen og lad ham holde stillingen i 5-15 minutter eller indtil det varme vand til hænderne er klar.

4 – Ring 112 og tilkald en ambulance. Mens man venter på ambulancen kan man bruge følgende metoder af Dr. Agatha Thrash,

5 – Nip til et glas vand i stuetemperatur eller køligere – aldrig isvand. Tøm hele glasset inden fem minutter.

6 – Sæt en ispose over hjertet og hold arme og ben varme for at aflaste hjertet.

7 – Placer hænderne i meget varmt vand, en stor skål på hver side, eller en skål i skødet som på billedet. Sæt fødderne i en balje med varmt vand. Tilføj gradvis varmt vand til bøtterne så hænder og fødder hele tiden holdes varme. (Hvis patienten har diabetes og er afhængig af insulin, holdes kun hænderne varme)

Hjerteanfald Akut Førstehjælp1
Fra Agatha Thrash – Natures Healing Practices

Isposen over hjertet og varmen til arme og ben omfordeler blodkredsløbet, aflaster hjertet og sænket et forhøjet blodtryk.

Hvis hjertet ikke er overbelastet, og blodtrykket ikke er forhøjet, vil behandlingen interessant nok kun have en minimal effekt. Derfor behøver man ikke at frygte nogen skade af denne behandling. Så snart brystsmerterne aftager kan personen nænsomt løftes over i sengen. Sørg for at hænder og fødder altid er varme da selv den mindste afkøling kan overbelaste hjertet.

 

 

8 – Få noget frisk luft.

9 –  Te og Urter:

  • Snif pebermynte olie.
  • Tag straks 3 fed hvidløg- eller en tredobbelt dosis hvidløgsekstrakt. Kapslerne eller tabletter kan tages med et stort glas, køligt (ikke koldt) vand.
  • Tag ¼ – ½ teskefuld cayennepeber blandet med lidt vand og slug det. Selv hvis man kun holder det i munden, kan det redde liv ved at fortynde blodet i kranspulsårerne og styrke hjerteslagene.
  • Arnica tinktur taget gennem munden er også godt ved hjerteanfald, da den reparerer nogle af de skader som hjerteanfald forårsager.
  • Tjørnebær bør gives så hurtigt som det kan tilberedes.  Put en spiseskefuld af de friskmalede bær i en gryde med en kop vand som stå og simrer let i 25 minutter. Gentag dosis hver anden time indtil smerterne aftager. Alternativt kan man tage ekstrakt af hvidtjørn med en kop vand.

10 – Massage på fødder, hænder og ryggen. Fuld kropsmassage fortynder blodet og mindsker blodets viskositet, så det flyder lettere i årerne. Derved reduceres hjertets arbejdsbyrde. Hjerteanfald er ofte forbundet med en høj hæmoglobin eller høj blodkoncentration. *1)

11 – Indtag ikke mad eller drikke gennem munden undtagen vand eller urteteer.

12 – Undgå kaffe, alkohol og tobak.

13 – Giv en teskefuld magnesiumsulfat (Epson salt) i et glas koldt vand. Magnesium har reduceret forekomsten af dødsfald og frekvensen af arytmi (forstyrrelse i hjerterytmen), når det gives inden for 24 til 48 timer efter et formodet hjerteanfald. Giv en 1 spiseskefuld straks til den som har oplevet brystsmerter i mere end 20 minutter.

14 – Lav en kalium bouillon ved at koge skrællerne af to kartofler i 2-4  kopper vand indtil kartoffelskrællerne er godt kogt. Hæld vandet op i en stor kop og drik det  usaltet. Man kan dog putte 1 teskefuld epson salt i kartoffelvandet.

19 – De første dage efter en blodprop er de mest kritiske. Patienten bør blive i sengen i fem dage, bortset fra når vedkommende skal på toilettet eller indtager mad, siddende komfortabelt i soveværelset.

20 – Patienten bør undgå at stramme når han har afføring. Brug om nødvendigt et lille koldt lavement som består af ½ kop koldt vand for at sætte tarmens udtømningsrefleks i gang.

Konsekvensen af et Hjerteanfald

To vigtige komplikationer er hyppigt forårsaget af et hjerteanfald:

1 • Nedsat pumpefunktion (hjerteinsufficiens):

Den del af hjertemusklen, der er død forringer hjertets pumpefunktion. Konsekvenserne er et dårligere kredsløb, åndenød, ødem og nedsat fysisk styrke.

2• Nedsat elektrisk strøm (uregelmæssig hjerterytme):

På samme måde kan de elektriske celler i hjertet påvirkes af et hjerteanfald. Dette kan føre til forskellige former for uregelmæssige hjerteslag. Alvorlige former for arytmi er en hyppig dødsårsag under og efter et hjerteanfald.

Hvad man selv kan gøre efter et Hjerteanfald

NB. Hvis du indtager medicin så tal med lægen før du evt. starter på kosttilskud !

Udover lægernes behandling og en fedtfattig diæt kan man gøre en del for at forbedre sin livskvalitet gennem Dr. Raths vitaminprogram.

1• Stop for yderlig udvikling af åreforkalknings. aflejringer i kranspulsårerne.

Dermed kan det bidrage med at forhindre yderligere hjerteanfald. De vigtigste komponenter i mit Dr. Raths vitamin og mineralprogram, der bidrager til denne virkning er C vitamin, antioxidanter samt aminosyrerne Lysin og prolin.

2 • Optimering af funktionen af hjerte muskelceller der stadig er i live.

Dette er især vigtigt i det område af hjertemusklen som umiddelbart grænser op til infarktområdet, hvor millioner af celler stadig fungerer men i svækket tilstand. De vigtigste komponenter i dr. Raths program der bidrager til denne effekt er B-vitaminer, L-Carnitin, Q 10, såvel som mange mineraler og sporstoffer

Foreslået program efter hjerteanfald:

» Program mod åreforkalkning

Noter

*1) (Physiotherapy 73 [januar 1987]: 43-5).

Litteratur og Links:

» Natures Healing Practices – Agatha Thrash» Animals Don´t get Heart Attacks – but people Do – Dr Matthias Rath» Dr Reckeweg R 2 mod Hjertekrampe og efter Blodprop i HjertetDr Reckeweg R 3 mod Hjertesvigt og forebyggelse mod Blodpropper i Hjertet

 Udgivet d. 6 Juni 2016 af Kristian