Gurkemeje, Curcuma Longa,Turmeric, Haldi Ayurvedisk Healer

Curcuma Longa el. Gurkemeje er en urt med mange helbredende egenskaber. Gurkemeje hedder Haridra eller Haldi i Indien og kendes i kinesisk medicin som Jiang Huang. 

I Sydindien bliver gurkemeje associeret med  Solguden Surya – sikkert fordi  drogen  har varmende egenskaber og regnes for en stor healer  ligesom  solen der jo giver liv til alt på jorden.  Gurkemeje vokser overalt i asien og er en af de vigtigste urter i ayurveda, såvel som i traditonel kinesisk, japansk og koreansk medicin.

Gurkemeje bliver omtalt mange steder i den ayurvediske litteratur af de klassiske ayurvediske skribenter Charaka  og Sushruta. Planten er en nær slægtning til ingefær. Jiang Huang – det kinesiske navn for gurkemeje- betyder gul ingefær.

Gurkemeje er bitter og en smule skarp i smagen. Det er en vata-pitta urt ifølge ayurveda og er derfor god til at afbalancere kapha  idet den modvirker slimdannelser, astma og hoste. 

Hoste

Vasant Lad anbefaler i sin bog ” Ayurveda –  videnskaben om livet og selv -helbredelse” at man kommer en kvivspids salt og to knivspidser gurkemejepulver i et glas vand og gurgler med det.

Hudproblemer Klik på Link

Gurkemejepulver Ø

Inflammationer og Gigt 

Gurkemeje
                Gurkemeje

Gurkemeje bruges traditionelt i indonesisk folkemedicin mod inflammationer.  Inflammationer og  gigt modvirkes af Gurkemeje har det vist sig. Drogen har  nemlig en stærk betændelseshæmmende virkning. Gurkemeje  regulerer blodets indhold af kolesterol som ofte er forhøjet ved tilstande af inflammationer som f.eks. leddegigt. 

Gurkemeje indeholder curcumin der  ifølge James A. Duke en af de førende urteeksperter i verden- har vist sig at øge indholdet af kortisol i blodet – godt nok ikke i samme grad som rigtig kortisol men til gengæld uden de kedelige bivirkninger som især viser sig på længere sigt hvis man tager det kemiske middel kortison. Curcumin hindrer dannelsen af smertefremkaldende stoffer, som kaldes prostaglandiner, i kroppen.

Curcumim er kun een af mange stoffer i gurkemeje. Jeg vil anbefale produkter der indeholder det fulde synergiske spektrum af aktive bestanddele i Gurkemeje.

Paradise herbs er et fuldspektret gurkemeje ekstrakt som indeholder 25% curcumim og som sædvanligt uden fyldstoffer. Samme firma  har også et økologisk koncentreret produkt 1:150 .

Forhøjet Blodtryk

Gurkemeje ekstrakt understøtter blodgennemstrømningen og elasticiteten i blodkarrene.

Se også:

» Forhøjet Blodtryk – Alternativ Behandling

  Gurkemeje ekstrakt  Gurkemeje ekstrakt, Øko

Gigtsmerter opskrift – Ayurvedisk gylden mælk

Først laver man en gurkemeje pasta: 

Kom 1/4 kop økologisk gurkemejepulver i en gryde og rør det ud med 1/2 kop vand. Kog ved svag varme i 5  minutter og opbevar pastaen i et glas i køleskabet.

Når man laver den gyldne mælk tager man en kop økologisk og uhomogeniseret mælk som man  også tilsætter en teske af pastaen sammen med lidt friskt kværnet sort pepper, lidt ingefær, lidt kardemomme, lidt koriander og lidt ghee (klaret smør). Man bringer det hele til at koge. Koriander er vigtigt her eftersom det hjælper med at fjerne giftstoffer fra kroppen gennem urinen.

Man kan intensivere udskillelsen af giftstoffer gennem urinen ved at spise en suppe med  hvid kinaradise og asparges.

Gurkemejepulver Ø

Hoste

Vasant Lad anbefaler i sin bog ” Ayurveda –  videnskaben om livet og selv -helbredelse” at man kommer en kvivspids salt og to knivspidser gurkemejepulver i et glas vand og gurgler med det.

Leverproblemer og Galdesten

Den  ayurvediske læge Charaka som menes at have levet 300 før vores tidsregning anbefalede urten mod leverproblemer.  Nicholas Culpeper den berømte engelske læge fra 1600 tallet anvendte gurkemeje mod gulsot til sine patienter. Gurkemeje afgifter leveren, fremmer dens funktioner og er et traditionelt middel mod gulsot både i ayurveda såvel som i  kinesisk medicin. Curcumin som er det gule stof i Gurkemeje forøger udskildelsen af galde og påvirker galdens kvalitet i positiv retning.

Har man akutte smerter i galdeblæren skal man gå til lægen. Lad lægen lave diagnosen under alle omstændigheder. Som forebyggende foranstaltning  findes der flere slags kure til at man kan fjerne sten fra galdeblæren. Jeg har selv med success brugt Hulda Clarks leverstenskur. Det kan dog anbefales at søge proffessionel hjælp hvis man ikke har prøvet sådanne kure før da der kan opstå uventede problemer.

Videnskabelige forsøg har vist at Gurkemeje virker mod galdesten.Som en følge heraf har den tyske kommission E godkendt  gurkemeje til at forebygge og behandle galdesten. I nogle midler på markedet som f.eks Stone Free mod galdesten indgår  gurkemeje. Stone Free er fremstillet efter direktiver fra  urtespecialisten Michael Tierre. Man må ikke tage tabletterne hvis man er gravid. 

Stone Free mod Galdesten

gurkemejerod1Det er stængelknoldene man anvender hos Gukemeje.

Gurkemeje til at lette fordøjelsen

Gurkemeje kan bruges til meget andet end karry i madlavningen. Gurkemeje er også velegnet som modgift til at afbalancere specielle næringsmidler, så det bliver fordøjelige. Man skal indtage gurkemeje forud eller sammen med de forskellige produkter. 

Gylden havregrød

Havre er tung (kapha) ifølge ayurveda og virker fedende. Dette modvirkes ved at putte noget gurkemeje i havregrøden som herved får  en dejlig gylden farve.

Til æg

Gukemeje er god at spise sammen med proteinholdig og tungt mad (kapha) som æg. Derved letter man fordøjelsen. Man kan lave et specielt krydderi af gurkemeje og Salt (evt peber) til at strø på æggene eller tilberede en gylden gurkemejesovs.

Til kål

Da kålretter er meget vata kan de give luft i tarmene. Dette modvirker man ved at varmebehandle kålen i solsikkeolie sammen med gurkemeje og sennepsfrø – evt lidt kommenfrø.

Gurkemeje kontraindikationer

Gravide kvinder bør være forsigtige med gukemeje ekstrakt men det er ok med karry. Gurgemeje bør ikke tages sammen med blodfortyndende medicin. 

Gurkemeje kan forøge hudens lysfølsomhed. Derfor bør man undgå for kraftig eksponering overfor sollys i peroder man tager produktet.

Gurkemeje i Kinesisk Medicin

I kinesisk medicin er gurkemeje(Jiang Huang) kendt for at være  godt for blodomløbet og for at kunne fjerne blod-stase. Eksperterne i traditionel kinesisk medicin er yderst  forsigtige med at ordinere gurkemeje for gravide kvinder som lider af blod-stase samt for patienter som har underskud af blod – blod-xu.

Udgivet d. 31/7- 2016 af Kristian