Guduchi/Tinospora Cordifolia/Amrita

Guduchi – Udødelighedens Nektar

Guduchi kaldes også Amritam (udødelighedens nektar) og er en indisk slyngplante.

Guduchis smag er  astringerende og varm men den bitre smag er særligt fremtrædende. Det skyldes nogle naturstoffer som kaldes berberin og andre bitre alkaloider. Guducha bliver især brugt til at dæmpe en forhøjet pitta, men afbalancerer alle 3 doshaer – et begreb man anvender i ayurveda.

Legenden om Guduchis skabelse

I Ramayana som er et af de store epos i indisk litteratur, kan man læse legenden om hvordan guduchi blev skabt.

Kong Rama så at mange aber og bjørne som kæmpede på hans side var blevet dræbt i krigen. Han bad derfor til  Indra, som er gudernes konge og den som opbevarer udødelighedens nektar, om at genoplive de dræbte eftersom de havde ofret deres liv på at genoprette freden på jorden.

Indra hørte bønnerne og sprinklede amritam (udødelighedens nektar) på de døde. Nogle af dråberne faldt på aberne og bjørnene som blev genoplivet. Der hvor dråberne ramte jorden voksede der guduchi planter op.

Guduchi anses for at have alle nektarens egenskaber. I ayurveda er det den bedste rasayana til at foryngre kroppen og blive fri for dybt rodfæstede ubalancer.

Charaka beskrev mere end 20 urteformler som guduchi indgik i til mange forskellige sygdomme bla. som feberstillende, mod skorpionbid og som et styrkende middel til svage mennesker. Traditonelt blander man den friske saft med honning eller sukker eller koger planten sammen med andre urter. 

 

Guduchi

Guduchi med de røde frugter slynger sig her omkring et træ – gerne mango eller neem. Den holder især af at slynge sig om neem træet.

 

 Ayurvediske læger hævder at dette sætter den i stand til at trække på neemtræets terapeautiske egenskaber.

 

Guduchi – bedste leverudrensende urt

Guduchi regnes for den bedste urt til at udrense giftstoffer fra leveren i ayurveda. Videnskabelige forsøg har vist at guduchi styrker og beskytter leveren. Da guduchi virker stærkt udrensende på kroppen vil det være godt at styrke leveren med aloe vera gel. Man kan med fordel starte med aloe vera i 3  måneder inden man begynder med guduchi. Man kan købe økologisk aloe vera gel i helsekostforretningerne.

Guduchi mod høfeber

Guduchi bruges meget i ayurveda mod høfeber idet den regnes for at have  en balancerende indflydelse på alle 3 doshaer og  fordi undersøgelser tyder på at urten  mindsker ens sensitivitet mod pollen og sænker stress niveauet. Desværre er der endnu ikke  blevet foretaget så mange videnskabelige undersøgelse på mennesker med Guduchi men en enkelt undersøgelse peger i retning af dens positive efekt på allergi. 

Desuden er der flere og flere studier som støtter guduchis rolle som en adaptogen – dvs en potent urt som forøger kroppens modstandsdygtighed overfor følelsesmæssig stress, angst og sygdomme.   

  Guduchi

Kontraindikationer                                                                                                                      

Selvom studier ikke har kunne påvise nogen signifikant bivirkning så kan guduchi give en let forstoppelse hvis man i forvejen er disponeret for forstoppelse.                                                                                                                                                                  

 Udgivet d. 3. Juni 2014 af Kesse