DIM Diindolylmethan – Helbredende Planteindol

Diindolylmethan (DIM)er et planteindol, dvs. et næringsstof med helbredende egenskaber.

Diindolylmethan og andre planteindoler såsom Indole-3-carbinol findes i alle de korsblomstrede planter såsom radiser, karse, kål, ræddiker, glaskålrabi og majroer. DIM er således et naturligt stof og dannes når kroppen nedbryder indole-3-carbinol.

For over 20 år siden opdagede videnskabsmænd at broccoli kunne forebygge visse kræftformer såsom brystkræft, livmoderkræft og prostatakræft. Det har senere vist sig, at hvis man blandede Diindolylmethan i forsøgsdyrs kost, havde det samme virkning som broccoli.

Diindolylmethan  og Østrogen
DIM Optimerer Østrogenfordøjelsen

I modsætning til plantenæringsstoffer som Soyaisoflavoner, så har det vist sig at Diindolylmethan  har unikke hormonale fordele.

Brugen af DIM i mange år, har gjort forskerne opmærksom på stoffets helbredende egenskaber. DIM formår nemlig at styre østrogenfordøjelsen mere effektiv . DIM er således den stærkeste fremmer af enzymet 2-hydroylase, som er kendt for at kunne korrigere østrogen ubalance.

Teknisk set forøger Diindolylmethan mængden af de gunstige østrogener som kaldes 2-hydroxy østradiol og 2-hydroxy østron med optil 75 %. Disse gunstige østrogener virker som antioxidanter, der beskytter hjertet og hjernen. Desuden har forsøg vist at DIM reducerer mængden af de mindre favorable østrogener, bla. de kræftfremkaldende 16-hydroxy østrogener med optil 50 %. 

Et randomimiseret forsøg *1) viste signifikante forbedringer i abnormale celleprøver hos kvinder som indtog 2 mg Diindolylmethan pr kg dagligt, i forhold til kvinder som fik placebo.

Videnskabelige undersøgelser tyder på at den ugunstige østrogen er ansvarlig for overvægt, bryst kræft, livmoderkræft og Systemisk Lupus Erythematosus (SLE). SLE er en kronisk autoimmun sygdom som mest forekommer hos kvinder.

Hvis der er for store mængder ufordøjet østrogen (østradiol) der fiser rundt i kroppen kan det lave ravage i kroppen hos både kvinder og mænd. Det kan forårsage brystsmerter hos kvinder og manglende sex-drive hos mænd.   

Diindolylmethan har vist sig at være nyttig til at understøtte østrogen fordøjelse hos kvinder på forskellig vis. Yngre kvinder beretter om at DIM hjælper på PMS symptomer som ømme bryster, depression, hovedpine, træthed, irritabilitet, aggression, apati eller opsvulmet mave.

Mange kvinder i overgangsalderen er blevet hjulpet  af DIM mod hedestigninger, søvnløshed, svedeture, nattesved, hjertebanken, blødningsforstyrrelser eller tørre slimhinder i skeden.

Nogle kvinder har oplevet at uhensigtsmæssig hårvækst på kroppen hæmmes ved at indtage DIM.

Brystsmerter  og DIM
Diindolylmethan Reducerer Cykliske Brystsmerter

Når brystsmerter (Mastalgia) er forbundet med menstruationscyklussen kaldes den for cyklisk og den er næsten altid hormonel. Nogle kvinder får smerter omkring ægløsningstidspunktet,og smerterne kan fortsætte i 14 dage indtil starten af deres menstruationscyklus. Denne smerte kan have forskellig intensitet og udstråle forskellige steder i brystregionen.

I en randomiseret dobbelt blind crossover undersøgelse, studerede man Diindolylmethans effekt på cyklisk brystsmerter på kvinder i den fødedygtige alder. Kvinderne som ellers var sunde og raske fik DIM eller placebo i en 3 måneders periode.   

Resultatet viste en statistisk signifikant reducering i perioderne med brystsmerter, smerternes intensivitet, opsvulmethed og ømhed hos de kvinder der fik Diindolylmethan og ikke hos dem i kontrolgruppen (p=.001-.03). Endvidere var DIM i stand til at forøge tilstedeværelsen af den gunstige 2-hydroxy østrogen i forhold til den ugunstige 16-hydroxy østrogen. (p<.05).

 KIlde: http://www.Diindolylmethanfaq.com

 NB: Linket virker ikke i øjeblikket

Brystkræft og Diindolylmethan

I en undersøgelse deltog kvinder i aldersgruppen 50 -70 år som havde rundet overgangsalderen. De havde alle fået konstateret brystkræft i første stadie. Kvinderne fik 108 mg DIM dagligt i en måned. Der var 19 kvinder som fuldendte undersøgelsen.

Resultatet var at kvinderne som blev behandlet med Diindolylmethan viste en signifikant forøgelse af de gunstige 2-hydroxyøstrogener, DIM og kortison mens der var en ikke signifikant forøgelse på 47 % af 2-hydroxyøstrogener i forhold til de ugunstige 16-alpha hydroxyøstrogener. Disse resultater kunne associeres med en lavere risiko for brystkræft.

 KIlde: http://www.Diindolylmethanfaq.com

 NB: Linket virker muligvis ikke i øjeblikket

Hvordan indtager man DIM ?

Et studie *2) viste at indtagelse af 500 gram broccoli dagligt forbedrede østrogen balancen med 30 % . Et andet studie *3) viste interessant nok at indholdet af Diindolylmethan i fermenteret kogt blomkål og kogevandet steg til det 6 dobbelte i forhold til rå blomkål.

Broccholi indeholder meget Diindolylmethan le. DIM
Broccoli er spækket med Diindolylmethan / DIM

Det bliver lidt kedeligt at skulle have kål på bordet hver dag, medmindre man er kålorm. Heldigvis kan man indtage DIM som ekstrakt. Natures Way har nogle populære DIM kapsler. For kvinder er dosis 2 af de vegetabilske kapsler dagligt sammen med et et måltid mad. Mænd skal have den dobbelte dosis. 

Diindolylmethan-plus

 

Hvis man har brug for en mildere virkning end Diindolylmethan plus, så indeholder Triple Action Cruciferous Vegetable Extract både DIM og  Indole-3-carbinol i mindre mængder.

Triple Action

Nogle kvinder rapporterer at Diindolylmethan har hjulpet på PCOS eller Polycystisk ovariesyndrom, som er en hyppigt forekommende hormonelle forstyrrelser. Der er kvinder med PCOS som oplever gode resultater ved at kombinere DIM plus med femaprint samt ALA.

Femaprint  fra Natures Way er et meget populært og virkningsfuldt kyskhedstræsprodukt mod uregelmæssig eller smertefulde menstruationer, Det tager oftest mindst 3 måneder inden man opnår den fulde effekt. Man tager 1 kapsel dagligt med et glas vand. Et tip er at tage kapslen på samme tid hver morgen og ikke springe en dag over. Et glas rækker til 2 måneder. Udgift pr måned er ca. 65 kr.

Femaprin

Prostatakræft og Diindolylmethan

Hos manden hjælper Diindolylmethan til at eliminere et overskud af den ugunstige østrogen, ved at forhindre at testosteronet bliver omdannet til østrogen. Derved understøttes mandens sexdrive og prostataens sundhed. Nogle mænd har oplevet at en kraftig reducering i østrogenniveauet, bevirkede at ubehagelig nattesved blev reduceret.

I Israel foretog man forsøg *4) med mus for at undersøge hvorvidt DIM kunne forebygge prostatakræft.  

Man sprøjtede prostata kræftceller ind i 3 grupper (sagesløse) mus samtidigt. De to grupper var forinden blevet behandlet med Diindolylmethan. Den ene gruppe med 2mg pr kilo legemsvægt den anden med 10mg/ kg. Musene fik løbende DIM indsprøjtninger i de 5 uger eksperimentet varede og man målte kræftknudernes størrelse regelmæssigt. Den tredje gruppe var en kontrolgruppe.  

Resultatet indikerede at Diindolylmethan signifikant reducerede kræftknudernes udvikling i de dyr, som var behandlet med DIM i forhold til kontrolgruppen.  I grupperne som blev behandlet med 2 og 10 mg/kg udviklede kræftknuder sig i henholdsvis 60 og 40 % af dyrene. Til sammenligning udviklede dyrene prostatakræft i  80 % af tilfældene  i kontrolgruppen. Desuden var kræftknuderne hos de dyr der blev behandlet med DIM signifikant (P<0.001) mindre end i kontrolgruppen. 

Resultaterne indikerede yderligere at Diindolylmethan ikke påvirkede dyrenes vægt eller leverens og nyrernes funktioner i negativ retning. Heraf udleder videnskabsmænd at DIM ikke er giftigt.   

Bivirkninger ved Diindolylmethan 

Selvom undersøgelser har vist at Diindolylmethan er ugiftigt og ret sikkert at indtage, er det ikke alle kvinder med hormonale problemer ,som bliver hjulpet af DIM. Erfaringen viser at omkring 90 % blevet hjulpet. De resterende 10 % oplever enten ingen virkning af produktet eller bivirkninger typisk som hovedpine eller andre smerter. I sjældne tilfælde kan der optræde hududslet specielt, hvis man er allergisk overfor produktet eller overfor planter fra korsblomstfamilien.

Noter:

*1) » Del Priore G, Gudipudi DK, Montemarano N, et al. “Oral DIM (Diindolylmethan): pilot evaluation of a nonsurgical treatmentfor cervical dysplasia.” Gynecologic Oncology 116 (3) (2010): 464–67..*2) » Kall MA, Vang O, Clausen J. “Effects of dietary broccoli on human in vivo drug metabolizing enzymes: evaluation of caffeine, oestrone and   chlorzoxazone metabolism.” Carcinogenesis 17 (4) (1996): 793–99.*3) » Ciska E. et al. “Effect of boiling on the content of ascorbigen, indole-3-carbinol, indole-3-acetonitrile, and 3,3′-diindolylmethane in fermented cabbage.”*4) » Fares F. et al..”The potential efficacy of 3,3′-diindolylmethane in prevention of prostate cancer development”

Udgivet d. 25 Juni 2014 af Kristian