Den Aktive Patient

De patienter som klarer sig bedst igennem en sygdomsperiode er de som tager vare om deres egen situation. De tager ansvar for sig selv. De stiller spørgsmål til lægerne og lader ikke ikke lægerne tage beslutningerne for dem. De vil ikke være ofre hverken for en  “ondartet” sygdom eller et formynderisk og koldt hospitalsvæsen hvor der er pengene som bestemmer hvilken slags behandling man kan få. Det er letsindigt at overlade ansvaret for deres sygdom og helbredelse til lægen.

Læge til patient:”Det skal du ikke bryde dit kønne lille  hovede med!”

Man kan gøre en del selv som f.eks følgende som er inspireret af af Peter Gøtzches bog “Dødelig Medicin og organiseret kriminalitet”.

1. Spørg din læge om vedkommende modtager penge eller andre godt fra lægemiddelindustrien, har aktiver i sådan et firma eller tager imod besøg af lægemiddelsælgere. Hvis ja så find dig straks en anden læge da man så ikke kan have tillid til lægens motiv vedrørende valg af medicin. Dette kan være en potentiel risiko for dig.* 

2. Undgå at tage kemiske lægemidler, medmindre de er absolut nødvendige, hvilket de stort set aldrig er. Spørg om der er andre muligheder, og om du vil få det bedre også uden behandling. Al kemisk medicin har bivirkninger og kun en lille del har en gavnlig virkning.

3. Spørg om der findes billigere alternativer end det lægemiddel som din læge foreslår.

4. Tag aldrig lægemidler som har været under 7 år på markedet. De fleste lægemidler der trækkes tilbage fordi bivirkningerne er for store, bliver trukket tilbage inden for de første 7 år.

Ifølge Merete Birkelund så er det de patienter som kommer dårligst ud af det med deres læge i forbindelse med kræft, som klarer sig bedst. Der kan være mange veje til helbredelse og det drejer sig om at finde lige den som passer til en. For at finde sin egen vej må man have kontakt til sine indre ressourcer – her ligger nøglen til helbredelse.  Mange af vores beslutninger bliver taget ubevidst, uden at ved hvilke konsekvenser de har  for vores helbred. 

Det er sundt at se sin sin sygdom som en vigtig læreproces for derved  vil man komme udover offerrollen. De patienter som lever længst er de som har kampånd og livsvilje. De forholder sig aktivt til deres sygdom og har let til at ændre indre eller ydre omstændigheder som kan påvirke deres sundhed gunstigt. Det kan være ændringer i kost, arbejder, relationer eller indre overbevisninger.

For at tage ansvaret må man konfrontere sig med sin egen dødsangst som en sygdom som kræft indebærer. Ved at være afklaret med og acceptere døden som en mulig udgang på sygdommen,  kan man sætter mere energi fri som måske kan føre til helbredelse.

Enhver har lov at tro på mirakler og det er ofte vores egen skepsis som forhindre dem i at ske. Alle sygdomstilfælde er udtryk for individuelle ting som afspejler den levende organismes kamp for at bevare og genoprette sin egen balance og integritet.

 *Ifølge Peter Gøtzxsche stod omkring 20% af de danske læger  på medicinalindustriens lønningsliste i 2010. Nova Nordisk aflønner f.eks. over 200 læger. 1626 danske læger hjælper firmaerne med “forskning” Dr. Gøtzxsche skønner at mindst 97% af disse 1626 læger ikke udfører værdifuld forskning men hjælper i stedet firmaerne med deres markedsføring.