Bihulebetændelse (Sinusitis) Alternativ Behandling, Pandehulebetændelse

Bihulebetændelse (Sinusitis)

Alternativ Behandling

Bihulebetændelse1
Bihulebetændelse

Bihulebetændelse er en infektion i nogle af de 4 hulrum i ansigtsskelettet, som støder op til næsen. Disse hulrum består især af pandehuler og kæbehuller. Desuden er der sibenshuler som ligger ind imod øjenhulerne og et par mindre bihuler bag næseroden som kaldes for kilebenshuler. Bihulernes funktioner er bla. at regulere temperaturen og fugtigheden af den luft vi indånder.

 

Bihulernes overflade består af en slimhinde med fimrehår, der kan vifte slim, virus og bakterier ud af bihulerne. Videre bliver bihulerne  tømt ud i næsen gennem nogle små bihuleåbninger. Hvis fimrehårene ikke er stand til skubbe slimet ud gennem åbningen, samler det sig inde i bihulerne. Derved bliver den naturlige afløbskanel til næsehulen forsnævret eller helt blokeret. Derpå stiger trykket i hulerne og bihulerne bliver hævede og betændte. Der er nu tale om en Bihulebetændelse.

Bihulebetændelse kan have et akut eller kronisk forløb. Oftest opstår lidelsen efter en forkølelse, influenza eller en allergisk reaktion. Der kan dog også være tale om svamp. I nogle tilfælde kan en betændt kindtand i overmunden give betændelse i kæbehulerne.

Symptomer på Bihulebetændelse er trykken i panden, kinder kæben, eller bag øjnene. Næsen er tilstoppet. Der kan også være tandsmerter. Hvis bihulen er øm når man trykker på dem så er det sandsynligt at man har lidelsen.

Forebyggelse af Bihulebetændelse

Det er vigtigt at drikke nok vand i løbet af dagen ellers kan slimen i bihulerne blive for tyktflydende. Det er også vigtigt at undgå tobaksrøg, som kan irritere slimhinderne.

NæseskylningskandeFor at undgå at afløbet fra bihulerne til næsen lukkes i forbindelse med en forkølelse kan man skylle næsen med saltvand med en næsekylningskande.

 

Behandling af Bihulebetændelse

Se også:BHI Sinus

1.Trikatu

Trikatu er en blanding af  urter, Sort peber, Lang Peber og Ingefær. Blandingen formindsker slim i alle kropsåbninger og er derfor fortrinlig til en langsigtet forebyggelse og behandling af Bihulebetændelse.

 2. Lysterapi

Indenfor Ayurveda er Bihulebetændelse forårsaget af Kapha (slim) og Vata (luft elementet) som begge er kolde af natur. Som følge deraf vil en varm (pitta) lysterapi virke for de fleste former for betændelse i  bihulerne. Ofte vil en akut betændelse kunne fjernes på 10-12 minutter.

Behandlingen er ikke effektiv hvis årsagen til problemet er en betændt kindtand som giver kæbehulebetændelse. Hvis årsagen til Bihulebetændelsen er allergi overfor  bestemte fødeemner, f.eks slimholdige  mælkeprodukter, vil lysterapiens virkning kun være midlertidig

Fremgangsmåde

1.Dæk øjnene med et stykke bomuldsstof

Bihulebetændelse  Lysterapi2.Lys på bihulerne, pandehulerne osv. med en arkitektlampe o. lign. med en 60 watt glødepære. Det skal være en af de gammeldags glødepærer  som har hele farvespektret og udsender varme. Pas på ikke at brænde huden.

3.Afbryd behandlingen efter ca. 10-12 minutter.

Kontraindikationer

Hvis man har en meget varm konstitution (kaldes Pitta i Ayurveda,) kan lysterapi ikke anbefales mod Bihulebetændelse, da der kan opstå sviende fornemmelser i øjnene.

Udgivet d. 8/4 – 2016 af Kristian