B Vitaminer Bio B Kompleks B Complex Nikotinamid B12

B Vitaminer/B Kompleks

B Vitaminer er en gruppe på 6 forskellige stoffer som har det fælles træk at man har behov for større mængder ved stress, usund levevis, et stort alkoholforbrug og antibiotika.  B-vitaminer ødelægges let ved opvarmning, så man får de flest B Vitaminer gennem friskt frugt og grønsager.

Enzymer ingår i næsten alle kemiske processer i vores krop. B Vitaminerne er vigtige coenzymer. Coenymer  er nogle ganske små molekyler (uorganiske eller organiske) der må være til stede for at et enzym kan fungere.

B vitaminer er vandopløselige og er vigtige for hjertet og blodkarrenes sundhed. B-vitamin komplekset understøtter sammen med C vitamin og magnesium cellernes normale energiomsætning.

 

B1 Vitamin (thiamin)
Thiamin fungerer som coenzym  for en vigtig biokatalysator kaldet pyrofosfat. Pyrofosfat katalysatoren er involveret i fosfat stofskiftet i vores celler. Dette er en vigtig energikilde, der optimerer millioner af reaktioner bla. i hjerte-kar systemets celler. Thiamin er let vandrivende men driver ikke vigtige mineraler ud som kemisk blodtryksmedicin gør.  Er vigtigt for hjertets muskler.

B2 Vitamin  (Riboflavin)

B2 – Riboflavin er nødvendig for et effektivt stofskifte så hjertets muskler kan udnytte proteinerne og holde sig stærk. Vitamin B2 (riboflavin) og C-vitamin samarbejder inden i hver celle som et fartøj der forsyner cellerne med bioenergi. B2 vitaminet er en strukturel komponent af energitransport molekylet flavin adenind inukleotid (FAD), som indgår i mange redoxreaktioner i cellernes kraftværker (mitokondrier).  Ved en redoxreaktion bliver der overført elektroner fra det ene stof til et andet.

Solgar sælger B2 vitamin i 100 mg kapsler. Dosis er 1 kapsel dagligt.

B3 Vitamin (Nikotinsyre og Nikotinamid)

B3 dannes udfra aminosyren tryptofan. B3 vitamin findes i 2 typer, nikotinamid og Nikotinsyre. I modsætning til nikotinamid kan nikotinsyre i større doser give voldsomme med ufarlige hedeture.

Nikotinsyre er et vigtigt næringsstof som coenzym  for nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD). NAD indgår når sukker forbrændes i kroppen. Nikotinsyre er et af de vigtigste molekyler i kroppen mht. tranport af energi. Millioner af disse signalceller skabes og genoplades af C vitamin i hjerte-karsystemet og i resten af kroppen. ved at tilføje et brint atom (-H) til NAD.Uden denne energitransport molekyler ville cellerne ikke fungere og livet ikke være muligt. Nikotinsyre udvider blodkarrene og er nødvendig for optagelse af kalk. Nikotinsyre har en beroligende effekt hvilket kan være med til at stabilisere et forhøjet blodtryk.

Nikotinamid 

I sin bog fra 1942 “The Common Form of Niacin Amide Deficiency Disease”Aniacinamidosis” beskriver Dr. Kaufmann  et uddrag af en række symptomer som han observerede hos sine patienter med underskud af nikotinamid:

Dårlig hukommelse, har svært ved at forstå ting, manglende koncentration, bliver let distraheret, føler en mental tåge, tænker langsomt, uberettiget angst, mangler initiativ, ikke samarbejdsvillig, har svært ved at tage beslutninger, starter projekter som aldrig afsluttes, intolerant.

Dr Kaufman observerede at mange af disse symptomer forsvandt gennem brug af Nikotinamid i 3-4 måneder, men de kom tilbage hvis patienterne holde op med at tage midlet. Så der var ikke tale om nogen egentlig helbredelse.

B5 (Pantothensyre)

B5 – Pantothensyre er nødvendig for at udvide energi fra maden. Mangel fører til kredsløbsforstyrrelser. Pantothensyre indgår som en del af  coenzym A, som er det centrale brændstof molekyle i cellernes stofskifte i vores hjerte, blodkar og resten af kroppen. Forbrændingen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer inden i hver celle peger alle på et enkelt molekyle, acetyl-coenzym A.

Coenzym A er nøgle molekylet, der hjælper med at konvertere alle fødevarer til celle energi. Dette vigtige molekyle er faktisk delvist sammens af B5 vitamin. Det er derfor vigtigt at have nok B5 vitamin. Mangel på B5 vitamin kan resultere i en forøget mængde kolesterol og fedtstoffer i blodet, så stofskiftet bliver overbelastet. Et optimalt tilskud af vitamin B5 korrigerer denne “overbelastning”, og forbedrer produktionen af energi i cellerne.

B6 Vitamin

B 6 Vitamin B6 er ligesom B1 en del af pyridoxal fosfat. B6 er et vigtigt coenzym  for aminosyrer og proteiners stofskifte inden i hjerte-kar systemets celler og i resten af kroppen. Der er behov for B6 vitamin til produktionen af de røde blodlegemer, der forsyner cellerne med ilt. Endvidere er B6 Vitamin essentiel for kollagen fibrenes optimale struktur og funktion. De kollagen fibre er de mest almindelige bindevævsfibre.

Et tilskud af B6 Vitamin kan reducere et for højt serum norepinephrim, samt det systoliske og diastoliske blodtryk.  *1) Serum norepinephrim (SN) er et hormon og en neurotransmitter som forøger blodtrykket, modvirker komocysein og derved risikoen for blodpropper. B6 er vigtig for optagelsen af magnesium.

B 12-vitamin (Cyanocobatamin)
B12 vitamin er nødvendig for korrekt forbrænding af fedtsyrer og visse aminosyrer i kroppens celler. B12-vitaminet er også nødvendigt i produktionen af røde blodlegemer. En alvorlig mangel på vitamin B12 kan forårsage en sygdom der kaldes perniciøs anæmi, som er forårsaget af utilstrækkelig produktion af blodceller.

]

Folat
Folat er et meget vigtigt næringsstof til produktion af røde blodceller og iltforsyning. Folat og B12 (Cyanocobatamin) fremmer omsætningen af homocysein og modvirker derved risikoen for åreforkalkning, kredsløbssygdomme og blodpropper.

Biotin
Der er behov for Biotin i forbrændingen af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Biotim understøtter nervesystemet og stabiliserer blodets glukoseniveau. Det meste af den biotin som kroppen har brug for bliver faktisk produceret i tarmene. Biotin niveauerne hos diabetikere er generelt betydeligt lavere end for raske kontrolpersoner, og de har tendens til at dale når blodsukkeret går op. Gendannelse af biotin niveauer fremmer bedre kontrol af blodsukkeret.

 Udgivet d6/5 – 2017 af Kristian

Noter

*1) (Arzneim Forsch 45 [1995]: 1271-3; American Journal of Natural Medicin 3, no. 4 [maj 1996]: 16).

Litteratur og Links:

]» Animals Don´t get Heart Attacks – but people Do – Dr Matthias RathSundhedshåndbogen – Marianne Palm & Pernille Lund, Borgens forlag 2008