5-HTP 5-hydroxytryptofan Et Naturligt Antidepressivum 5-hydroxytryptophan

 

5-HTP er en aminosyre som  styrker neurotransmitterne og som anvendes ved mange typer depressioner bla. bipolar lidelse. Hydroxytryptofan dannes udfra tryptofan, som er et forstadie  til serotonin.

55-HTP virker mod depression og bipolar lidelse uden alvorlige bivirkninger
Et Naturligt Antidepressivum Griffonia Simplicifolia – En 5-HTP holdig plante fra New Zealand

Alt har en følelsesmæssig årsag. Ifølge Messages from the body” af Michael J kan årsagen til lave niveauer af serotonin skyldes at man føler sig magtesløs og har ringe status i samfundet.

Hvis kroppen producerer utilstrækkelige mængder af serotonin kan det medføre forstoppelse, depression, træthed, søvnløshed, selvmord, opmærksomhedsforstyrrelser og adfærdsmæssige lidelser.

Når 5-HTP niveauerne er lave, bør diæteterapi fokusere på at forbedre fordøjelsen af protein og indtage flere fødevarer der har et højt indhold af tryptofan såsom græskarkerner, sesamfrø, pistacienødder, mandler, sojabønner og hvedekim.

Et tilfælde af depression behandlet med græskarkerner, en god Kilde til naturligt L-tryptofan, blev rapporteret i British Journal of Psychiatry *4). 1-1½ gram L-tryptofan per dag kan ofte lindre en depression. Det svarer ca. til 1 kop græskarkerner. Hvis ikke tryptofan afhjælper depressionen kan man forsøge sig med 5-HTP.

Studier har vist sig at  det Naturlige Antidepressiva 5-HTP virker mindst lige så godt som kemisk antidepressiv medicin som f.eks.  fluoxetion, og uden deres alvorlige bivirkninger. Den bedste daglige dosis er  3 X 100 mg 5-HTP.

I Japan foretog man en del studier af 5-HTP’s virkning i 1970’erne på depression. Et af studierne *1) omfattede 59 patienter med depression (30 mænd og 29 kvinder). Grupperne blev blandet, idet såvel depression og bipolar lidelse blev inkluderet, sammen med en række andre underkategorier af depression. Sværhedsgraden af depressionen var i de fleste tilfælde moderat til svær. Patienterne fik 3 x 50 – 100 mg 5-HTP dagligt i mindst 3 uger. Resultaterne viste, at 5-HTP var fremragende for 14 ud af 17 patienter med depression og for 12 ud af 21 patienter med bipolar lidelse.

89 % af de patienter, som reagerede på 5-HTP gjorde det inden for de første 2 ugers behandling. Jo længere midleet anvendes, jo bedre bliver resultaterne. Enkelte patienter kan have behov for at være på 5-HTP i mindst 2 måneder, før midlet gør en forskel. Den eneste større bivirkning der blev bemærket i denne undersøgelse var mild kvalme i de første få uger af behandlingen pga. serotoninets påvirkning af tarmene.

Ofte giver 5-HTP gode resultater hos patienter, der er ikke reagerer på Antidepressiv Medicin. Et studie *2) involverede 99 terapiresistente patienter. Disse patienter reagerede ikke på tidligere behandling med Antidepressiv Medicin eller elektrochok. De modtog i gennemsnit 200 mg 5-HTP dagligt. Fuldstændig helbredelse blev set hos 43 af de 99 patienter, og en signifikant forbedring blev noteret hos yderligere 8.

I betragtning af at der aldrig er påvist nogen væsentlig forbedring af patienters tilstand som tog Antidepressiv Mecicin, er en sådan signifikant forbedring hos patienter med langvarig depression imponerende, hvilket fik forfatteren til et andet studie *3) til at udtale følgende:

“5-HTP fortjener en plads i forreste række af antidepressiva i stedet for at blive brugt som en sidste udvej. ”Jeg har aldrig i 20 år anvendt et middel, som (1) var så effektivt så hurtigt;(2) genoprettede helt patienternes normale jeg, som deres partnere havde kendt; og (3)som var som var helt uden bivirkninger.”

Bivirkninger ved 5-HTP

5-HTP synes at være et sikkert middlel af bruge i normale doser. Der kan i visse tilfælde opstå bivirkninger som mavesmerter, kvalme, opkast og diarre. Hvis det sker så hold op med at tage midlet eller trap ned.

  1. Brug ikke 5-HTP under graviditet eller amning.
  2. Brug ikke 5-HTP i Parkinsons sygdom uden aftale med lægen.
  3. Brug ikke 5-HTP til patienter som lider af bindevævssygdommen sklerodermi.

Hvor køber man 5-HTP?

Det mest almindelige er at indtage 100 mg   5-HTP 1-2 gange dagling. Natrol har et produkt med “Time Release”, hvor 5-HTP bliver frigjort langsome over 12 timer.

5-HTP.

NB: Nedtrapning af medicin mod depression skal ske i samråd med lægen.

Tag ikke Naturlige Antidepressiva samtidigt med lægeordineret medicin  på egen hånd.

Noter

*1) Nakajima T, Kudo Y, Kaneko Z. Clinical evaluation of 5-hydroxy-L-tryptophan as an antidepressant drug. Folia Psychiatr Neurol Jpn. 1978;32: *2) Van Hiele JJ. L-5-hydroxytryptophan in depression. The first substitution therapy in psychiatry? Neuropsychobiology. 1980;6:230-240. *3) Kielholz P. Treatment for therapy-resistant depression. Psychopathology. 1986;19:194-200. *4)  Nutrition 16 [2000]: 544.

Litteratur og Links

Naturens vitaminer og mineraler .af Lisbeth Hagerup” “Messages from the body” af Michael J. Lincolm“Murray Michael T – Textbook of Natural Medicine”» Natures Healing Practices – Agatha ThrashPeter Gøtzche “Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse” Peoples Press 2015Gøtzsche PC. Dødelig medicin og organiseret kriminalitet: Hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsenet. København: People’sPress; 2013. Lykkepiller – Fra Rottegift til Medicin

Udgivet d. 5/5-2017 af Kristian